Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, l-a numit, marţi, în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant pe medicul chirurg Radu Zamfir, unul dintre supravieţuitorii accidentului aviatic din 2014 din Munţii Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta la medicină Aurelia Ion. 

Astfel, conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant este schimbată din nou la doar opt luni după numirea în funcţie a Ancăi Mureşan. 

Ministrul Sănătăţii a semnat, tot marţi, un ordin prin care se încetează detaşarea Ancăi Mureşan de la Institutul Regional de Gastroenterologie - Hepatologie "Prof.dr. Octavian Fodor" din Cluj în funcţia de director executiv al ANT.

Noul director executiv al ANT, dr. Radu Zamfir, este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi chirurgie oncologică şi deţine o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan.

Radu Zamfir a fost formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, precum "Educaţia medicilor în domeniul transplantului" şi "Dezvoltarea competenţelor în transplant".

De-a lungul carierei, Zamfir a primit mai multe distincţii, printre care şi o diplomă de excelenţă pentru contribuţia deosebită şi implicarea în dezvoltarea activităţii de transplant hepatic în România.

Printre atribuțiile directorului executiv al Agenției Naționale de Transplant se numără acreditarea și reacreditarea centrelor de transplant și autorizarea importului și exportului de organe, țesuturi și celule de origine umană destinate transplantarii la om.