Cinci militari români din Batalionul 300 Protecţia Forţei "Sfântul Andrei" au fost răniţi, vineri, în Afganistan în timp ce se aflau într-o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani.

Maşina de luptă în care se aflau, una de tip MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Anunţul a fost făcut de Ministerul Apărării. Incidentul s-a petrecut, vineri, în jurul orei 12.30, ora României. 

Militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost evacuaţi pe cale aeriană la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Cei cinci militari sunt conştienţi şi starea lor de sănătate este stabilă, a informat MApN.

Militarii răniţi în atac sunt plutonierul Marian Rusu, caporalii clasa a II-a Florin Anton şi Florin-Alexandru Ştefan, caporalul clasa a III-a Petrică Apetroaie şi fruntaşul Nicolae Petcu, notează digi24.ro.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanţelor producerii evenimentului, condusă de şeful de stat major al unităţii.

Patru militari români au fost răniţi în Afganistan şi luna trecută, în 13 aprilie, după ce insurgenţii au detonat un dispozitiv exploziv improvizat. 

În 6 mai, alţi doi miltari români au fost răniţi în Afganistan, după ce maşina în care se aflau s-a răsturnat. 

România a pierdut 29 de militari în teatrele de operaţii în care este angajată în afara ţării, scrie digi24.ro.

România participă cu misiuni în Afganistan, alături de aliatul american, din anul 2002. La începutul acestui an, România avea peste 700 de militari alocaţi misiunii Resolute Support din Afganistan.