Fostul premier al României, Adrian Năstase, condamnat la închisoare cu executare în două dosare pentru corupţie la nivel înalt, pentru care a şi stat 500 de zile în puşcărie, a primit titlul onorific de doctor honoris causa al Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad.

Comisia de laudatio a fost condusă chiar de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a spus că este "convinsă că istoricii îl vor aşeza (n.r. pe Adrian Năstase) acolo unde îi este locul". 

Potrivit Edupedu.ro, comisia de laudatio spune că titlul este acordat "în semn al aprecierii pentru întreaga activitate ştiinţifică şi academică, pentru rolul avut în dezvoltarea României".

Totodată, Năstase a fost făcut doctor honoris causa pentru "meritele excepţionale în apărarea şi promovarea interesului naţional ca diplomat".

"Sunt convinsă că istoricii vor face o radiografie corectă a perioadei respective şi îl vor aşeza pe Adrian Năstase acolo unde îi este locul, între cei care au contribuit esenţial la o Românie europeană", a spus Ecaterina Andronescu, citată de Edupedu.ro.

Fostul premier este, din 2001, profesor onorific la Universitatea "Aurel Vlaicu".  

La eveniment a participat şi Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române. "Adrian Năstase a avut un rol decisiv în faptul că Sibiul a devenit Capitală Culturală a Europei, alături de Luxemburg. Lucrul acesta trebuie să-l recunoască toată lumea, inclusiv fostul primar al Sibiului (Klaus Iohannis – n.r.), care uneori e amnezic din acest punct de vedere", a spus vicepreşedintele Academiei Române, potrivit aceleiaşi surse.