Marina ucraineană a anunţat că trei nave ale sale au fost capturate de ruşi, în Marea Neagră, iar doi marinari au fost răniţi.

"La ieşirea din strâmtoarea Kerci, ruşii au deschis focul asupra unei nave a Forţelor navale ucrainene. Există o persoană rănită la bord", a precizat pe Facebook Boris Babin, reprezentant al preşedintelui ucrainean pentru Crimeea. Ulterior, s-a confirmat şi rănirea unei a doua persoane. 

Potrivit ucrainienilor, două nave de luptă şi un remorcher au fost capturate de ruşi şi oprite să intre în Marea Azov, prin Strâmtoarea Kerci. 

Consiliului Național pentru Securitate al Ucrainei a anunţat de asemenea că președintele Petro Poroșenko a cerut o întâlnite cu membrii Cabinetului de Război pentru a discuta situația.

De cealaltă parte, Rusia a acuzat Ucraina de "acțiuni provocatoare”, motivând că navele erau în apele teritoriale rusești. Administrația de la Moscova a transmis că remorcherul și cele două nave de război încercau "să creeze un motiv de conflict în regiune”, scrie Mediafax.ro.

În urma incidentului, remorcherul ucrainean Yana Kapu a suferit daune la motor. "Navele au intrat ilegal într-o zonă închisă temporar din apele teritoriale ale Rusiei”, au transmis şi reprezentanții Serviciilor Secrete ruse (FSB), printr-un comunicat.