Afluxul de la vămile din vestul României ar putea fi redus de vecinii maghiari. Guvernul din Ungaria a decretat miercuri stare de pericol, iar printre măsurile dispuse se află şi interdicţia de intrare în ţară a ctățenilor străini care vin dinspre Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Așadar, românii care vin din Italia şi vor să tranziteze Ungaria în drum spre casă vor fi întorși din drum.

Anunţul a fost făcut de ministrul responsabil pentru cabinetul prim-ministrului, Gergely Gulyás, iar măsura va intra în vigoare de la miezul nopţii de 11/12 martie, moment din care toate cursele de avion, tren şi autobuz vor fi oprite la frontieră şi se va permite doar intrarea cetăţenilor din Ungaria. Aceştia vor intra în carantină la domiciliu, de unde nu vor putea pleca vreme de două săptămâni.

La fel ca în România, cei care furnizează informaţii false despre ţările din care vin şi cei care nu respectă carantina vor fi sancţionaţi. Totodată, a spus Gulyas, verificările vor fi mai severe şi la punctele de trecere ale frontierelor cu Slovenia şi Austria.

În această perioadă, și în Ungaria vor fi interzise evenimentele la care participă peste 100 de persoane și cele organizate în aer liber cu peste 500 de persoane, spectacolele de film şi teatru, indiferent de numărul spectatorilor, dar şi excursiile în străinătate pentru şcoli.

În schimb, ministrul a explicat că, pentru moment, nu este justificată închiderea şcolilor, existând un consens la nivel european că boala nu are o frecvență în rândul copiilor. Situația va fi, însă, evaluată periodic.