Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, au fost eliberate, luni, din arest preventiv. Decizia a fost luată de o instanţă din Costa Rica şi vine la câteva zile după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au revocat solicitarea de extrădare pentru cele două.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, decizia eliberării a fost luată de o instanţă judiciară din Costa Rica, luni la prânz (luni seară, ora României), informaţia fiind publicată de presa locală.

"Avocatul Elenei Udrea şi Alinei Bica depusese vineri o cerere de eliberare la Tribunalul Penal din districtul Pavas, situat la periferia oraşului San Jose. Biroul pentru Evaluare Tehnică şi Relaţii Internaţionale (OATRI) din cadrul Ministerului Public din Costa Rica a prezentat documente oficiale prin care se arată că România a anulat solicitarea de extrădare. În acest context, instanţa judiciară a decis luni eliberarea din arest preventiv a Elenei Udrea şi a Alinei Bica, informează site-ul de ştiri AmeliaRueda.com", arată sursa citată.

"Ministerul Public din Costa Rica a fost informat de Ministerul din România de faptul că s-au emis documentele de retragere a solicitării de extrădare. Acum, este o chestiune de ore, minute, până când totul se va pronunţa. Atunci se va întâmpla lucrul pe care l-a dorit: să-şi petreacă sărbătorile alături de familie şi fetiţă", a spus Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, la România TV.

Udrea şi Bica erau în detenţie preventivă din 3 octombrie, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au revocat, vineri, solicitarea de extrădare pentru cele două, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de suspendare a executării pedepsei. Mandatul internaţional de arestare al Elenei Udrea a fost invalidat prin decizia Instanţei supreme de suspendare a executării pedepsei din dosarul "Gala Bute", iar hotărârea a fost comunicată, prin Ministerul Justiţiei, autorităţilor din Costa Rica pentru eliberarea fostului ministru al Dezvoltării.

Astfel, ministerul Justiţiei le-a transmis autorităţilor costaricane faptul că motivul care a stat la baza mandatului internaţional de arestare în cazul Elenei Udrea, respectiv condamnarea definitivă, a fost invalidat de judecătorii români, motiv pentru care aceasta trebuie pusă de îndată în libertate. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat în urmă cu două zile că a semnat documentele pentru eliberarea Elenei Udrea, aflată în detenţie în Costa Rica, în urma solicitării de extrădare formulate de autorităţile de la Bucureşti.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, joi, suspendarea executării pedepsei în cazul Elenei Udrea în dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare. O decizie similară a fost luată şi în cazul fostei şefe DIICOT Alina Bica, aflată şi ea în detenţie în Costa Rica.

Deciziile instanţelor sunt consecinţa hotărârii CCR prin care constituirea completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă a fost declarată nelegală.

De asemenea, Instanţa supremă a decis suspendarea pedepsei şi eliberarea din penitenciar a lui Tudor Breazu, condamnat tot în dosarul Gala Bute la 3 ani de închisoare. Şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, condamnat în acelaşi dosar, a fost pus în libertate.