De două săptămâni, la televiziuni, prin ziare, în staţiile mijloacelor de transport în comun şi chiar pe ecranele bancomatelor, portughezilor li se recomandă să economisească apa. Ministerul Mediului de la Lisabona a lansat de curând o amplă campanie de conştientizare împotriva risipei de apă, în condiţiile în care Portugalia se confruntă cu o secetă fără precedent.

"Ţara nu a cunoscut niciodată o secetă ca aceasta, deoarece fenomenul s-a înrăutăţit dramatic în octombrie, o perioadă a anului în care în mod normal aveam precipitaţii", a explicat pentru Agenţia France Presse climatologul portughez Espirito Santo.

În timpul verii, în Portugalia a plouat doar aproximativ o treime din media sezonului, iar luna octombrie a fost cea mai caldă din 1931 încoace, de când aceste date sunt înregistrate.

Cea mai dramatică situaţie se înregistrează în oraşul Viseu, capitală de regiune la aproximativ 300 de km de Lisabona, unde nu mai există surse de apă potabilă. Rezervoarele din reţeaua de distribuţie locală sunt alimentate cu cisterne, iar consumul zilnic este limitat la 10.000 de mc.