CEx al PSD a stabilit, vineri, ca judecătoarea Dana Gîrbovan, care a activat o perioadă și la Oradea, să fie propusă la Ministerul Justiţiei, în locul Anei Birchall, care a căzut în dizgrație după ce a vrut să desființeze Secția Specială pentru investigarea magistraților.

Dana Gîrbovan este președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, fiind susținător al modificărilor aduse de PSD la legile justiției, după cum scrie Digi24.

În vârstă de 40 ani și originară din Jibou, judeţul Sălaj, după stagiatura la Judecătoria Zalău a lucrat la Judecătoria Oradea şi apoi la Tribunalul Bihor, înainte de a deveni judecător la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit Digi24, Ana Birchall va fi propusă pentru postul de vicepremier pe parteneriatul strategic.

Mutarea vine după ce baronii PSD au cerut în ultimele două luni în mod insistent demiterea Anei Birchall de la Justiție, din cauza intenției ei de a desființa Secția Specială pentru investigarea magistraților. 

Există de mai multă vreme nemulțumiri ale liderilor PSD legate și de refuzul Anei Birchall de a promova la ministerul Justiției oameni de partid sau propuși de partid. Birchall a respins categoric implicarea PSD în minister, fapt care i-a atras furia colegilor.

De asemenea, arată agenția de știri Mediafax, secretarul general al PSD Mihai Fifor va prelua conducerea MAI, senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, iar Iulian Iancu - vicepremier pe probleme economice, au spus surse din PSD.

Social-democraţii s-au reunit vineri, de la ora 12.00 la Parlament, în şedinţa Comitetului Executiv al partidului, pentru a discuta despre organizarea Congresului de sâmbătă, dar şi despre propunerile de miniştri pe care liderul PSD urmează să i le trimită lui Klaus Iohannis.

A acceptat de principiu

Judecătoarea Dana Gîrbovan a anunțat pe Facebook că a acceptat "de principiu" propunerea premierului Viorica Dăncilă.

Gîrbovan, prezentată de G4Media.ro drept o susținătoare a măsurilor PSD-ALDE din justiție din ultimii doi ani și jumătate, a scris pe Facebook că Dăncilă i-a propus să acționeze "mai ales în vederea combaterii criminalităţii organizate şi a traficului de persoane".

"Am fost contactată de doamna premier Viorica Dancilă cu propunerea de a prelua Ministerul Justiţiei, mai ales pentru a acţiona, în limitele competenţei, în vederea combaterii criminalităţii organizate şi a traficului de persoane. Am acceptat de principiu propunerea, cu condiţia de a-mi fi asigurată independenţa deplină în exercitarea mandatului şi, de asemenea, ca Preşedintele Klaus Iohannis să fie de acord de principiu. Am solicitat acest lucru pentru că nu doresc ca ministerul să devină subiect de dispute politice şi electorale între palate, ci discutiile publice să fie pe găsirea de soluţii pentru problemele din justiţie", a scris judecătoarea pe Facebook.

"Pe lângă problema traficului de persoane şi a criminalităţii, justiţia are probleme recurente ce nu au fost soluţionate, cum sunt cele legate de resursele umane şi infrastructura sau de supraaglomerarea instanţelor şi parchetelor, probleme de prea mult timp neglijate. Sunt deschisă să colaborez, în ipoteza în care Presedintele e de acord cu numirea, atât cu toţi factorii decizionali, cât şi cu toţi cei interesaţi, pentru a avea o justiţie independentă, eficientă şi respectată în România, astfel încât cetăţeanul să vadă ca drepturile şi libertăţile sale sunt respectate şi protejate", a mai transmis Dana Gîrbovan.

Reacţii împotrivă

Nominalizarea a stârnit rapid reacţii de protest din partea altor asociaţii ale magistraţilor şi a opoziţiei. Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu dea curs propunerii Guvernului de a o numi pe judecătoarea Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției.

Cele două asociații ale magistraților arată că „această nominalizare politică, acceptată de judecătorul în cauză, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, poate fi privită de publicul larg drept primirea unei recompense pentru activitatea efervescentă a asociației în cauză (alături de Asociația Magistraților din România) de sprijinire a unor modificări nocive aduse în ultimii trei ani de puterea politică legilor justiției”.

În plus, „numirea într-un guvern politic a unui judecător președinte al unei asociații profesionale va putea fi privită ca decredibilizând iremediabil activitatea acesteia, percepută la nivel public ca fiind eminamente legată de factorul politic și exponenții acestuia dintr-un anumit moment, având consecințe grave asupra imaginii întregii justiții din România și a corpului magistraților”.

Prima reacție politică la nominalizarea Danei Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției a venit de la președintele USR, Dan Barna, care îi cere lui Klaus Iohannis să nu accepte numirea. Barna afirmă că Dana Gîrbovan "a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai 'reformei' inițiate de Dragnea și Iordache în justiție, în favoarea penalilor din politică". Și Vlad Voiculescu, unul dintre liderii PLUS, a reacționat, acuzând că "Mafia profundă din PSD se regrupează. Cu Gîrbovan la Justiție, ne întoarcem în epoca luptei împotriva 'statului paralel' și a urii nedisimulate. Nici Dragnea, nici Nicolicea, nici Iordache nu și-au permis să vorbească și să urască așa cum urăște Gîrbovan."

Președintele PNL Ludovic Orban a afirmat, la rândul său, că, prin propunerile de miniștri anunțate vineri, PSD „rămâne în era Liviu Dragnea” și își „arată orientarea anti-occidentală”. Orban critică în special nominalizările pentru Ministerul Justiției și cea pentru funcția de vicepremier pe Economie: „Dana Gîrbovan s-a evidențiat prin apărarea unor condamnați precum Dan Voiculescu și prin critici vehemente la adresa luptei anticorupție”, iar „Iulian Iancu a fost cel care, prin toate acțiunile sale legislative a blocat investițiile în exploatarea de gaze de la Marea Neagră”, spune el într-un comunicat.