Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, marți, cererea judecătorului Dana Gîrbovan de renunțare la demisia din magistratură.

Potrivit informațiilor publicate de agenția de știri Mediafax, hotărârea a fost luată în cadrul ședinței CSM cu opt voturi "pentru" și un singur vot "împotrivă".

Fostă judecătoare la Oradea, Dana Gîrbovan a precizat săptămâna trecută, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis respingerea numirii ei în funcţia de ministru al Justiţiei, că îşi va retrage demisia din magistratură.  

Sursa citată mai precizează că procedura de retragere a demisiei a fost una care a stârnit numeroase controverse. Asta deoarece se considera că Dana Gîrbovan era încă judecător în momentul în care propunerea de ministru a ajuns la preşedintele Klaus Iohannis, ceea ce afecta principiul separaţiei puterilor în stat pentru că Gîrbovan ar fi făcut parte şi din puterea judecătoreacă şi din cea executivă.

Însă Digi24.ro arăta joia trecută că CSM s-a pronunţat luni, 26 august, în privinţa demisiei anunţate de Gîrbovan, astfel încât Viorica Dăncilă să poată trimite la Palatul Cotroceni propunerea scrisă de numire în funcţia de ministru al Justiţiei, dar a omis să trimită şi propunerea de eliberare din funcţie la Palatul Cotroceni, astfel încât procedura să nu fie finalizată şi Gîrbovan să poată invoca acest lucru şi să îşi retragă demisia.

În acest context, judecătorul CSM Andrea Chiş a solicitat, marţi, la şedinţa Secţiei pentru judecători a CSM, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a vedea dacă preşedintele UNJR (Uniunii Naționale a Judecătorilor din România), Dana Gîrbovan, a săvârşit sau nu vreo abatere disciplinară în momentul în care ar fi negociat politic funcţia de ministru al Justiţiei.

Citește și:

Iohannis respinge toate propunerile de miniştri: "Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern"
Dana Gîrbovan își retrage demisia din magistratură după ce președintele Iohannis a refuzat-o ca ministru al Justiției