Reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) au surprins, marţi, imagini şocante la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmaţiei, aflat în curtea Spitalului Municipal din oraş.

În fotografii se vede cum unii dintre pacienţi sunt ţinuţi încuiaţi într-o mică încăpere cu geamuri din sticlă care seamănă cu o cuşcă, iar alţii au picioarele legate cu sfori de marginea patului. 

Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmaţiei de află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş, scrie hotnews.ro. 

Reprezentanţii CRJ spun că luni la ora 13.30 au găsit 8 persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale erau închise în cinci cuşti. Cuştile sunt de aproximativ 2,5 m înălţime, cu ramă metalică şi plexiglas transparent.

Totodată, au fost găsite trei persoane legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe. 

De asemenea, reprezentanţii CRJ mai spun că nu există personal specializat la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmaţiei. 

Totodată, CRJ a găsit condiţii insalubre şi la Secţia de Psihiatrie I "Bărbaţi" Sighetu Marmaţiei. 

"Azi, 3 septembrie 2019, Centrul de Resurse Juridice şi Tonal lansează un apel urgent la acţiune, urmare a unor situaţii deosebit de grave identificate la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secţie de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) şi la Secţia de psihiatrie I Bărbaţi din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş", arată reprezentanţii CRJ şi Tonal, care subliniază că "situaţiile observate de CRJ şi Tonal încalcă drepturile fundamentale ale omului".

"Suntem martorii unei situaţii dramatice, situaţie rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaţionale de drepturile omului: Convenţia europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituţiile vizitate sunt o reflexie a priorităţilor şi a valorilor morale ale societăţii noastre", au mai transmis aceştia.

Centrul de Resurse Juridice şi Tonal solicită "deplasarea şi intervenţia de urgenţă a ministrului Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, a Preşedintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, domnul Florinel Butnaru, a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, doamna Magda Ştefănescu, a preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Gabriel Valer Zetea, a Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Maramureş şi a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, doamna Alina Coste Mădăraş".