Eliminate în decembrie anul trecut, vizele pentru românii care vor să ajungă în Canada ar putea fi reintroduse. Agenţia de Securitate a Graniţelor Canadei arată, într-un raport, că grupuri infracţionale de crimă organizată din România ţintesc Canada.

Conform documentului citat de stirileprotv.ro, tot mai mulţi români care fac parte din clanuri periculoase au încercat să intre pe teritoriul Canadei profitând de noile condiţii de călătorie. De altfel, după eliminarea vizelor, numărul românilor care au cerut azil în Canada a crescut semnificativ, motiv pentru care, în urmă cu o lună, autorităţile canadiene au decis să reintroducă viza pentru cei care nu au paşaport electronic.

Raportul Agenţiei de Securitate a Graniţelor Canadei a fost confirmat şi de Ambasada Canadei la Bucureşti. "Mulţi dintre aceştia (n.r. românii care merg în Canada) nu sunt de bună-credinţă, mulţi dintre aceştia folosind paşapoarte temporare şi alte paşapoarte non-electronice. Această situaţie a dus la presiune pe sistemul de migraţie şi azil al Canadei", a arătat Ambasada, într-un comunicat de presă. 

De asemenea, şi parlamentarii canadieni din opoziţie militează pentru reintroducerea vizelor. "În cele 5 luni de la ridicarea vizelor au fost depuse peste 1000 de cereri de azil, iar agenţia de securitate a graniţelor spune că ridicarea vizelor a dus la o intensificare a acţiunilor grupurilor infracţionale din România care vizează Canada. Domnul premier va avea grijă de siguranţă Canadei şi va instaura vizele pentru România?", l-a întrebat parlamentarul Michelle Rempel pe premierul Canadei, Justin Trudeau.  

"Continuăm să lucrăm cu Guvernul României să ne asigurăm că sistemul funcţionează, chiar acum suntem în discuţii cu ei şi căutăm soluţii pentru că sistemul canadian de imigrări să nu fie abuzat de grupări de crimă organizată sau altele de acest fel. E o chestiune pe care o tratăm cu maximă seriozitate", a asigurat Trudeau.