Un tablou despre care există informaţii că ar fi "Tete D 'Arlequin", pictat de Picasso, dispărut dintr-un muzeu din Olanda, a fost găsit îngropat la tulpina unui copac, în Tulcea.

Tabloul ar avea o valoare de 800.000 de euro şi, potrivit Digi24, a fost găsit de o scriitoare olandeză de origine română, Mira Feticu, care a şi editat o carte după celebrul jaf din 2012, de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, din care se presupune că provine lucrarea lui Picasso.

Feticu afirmă că ea a găsit unul dintre tablourile furate după ce în urmă cu 10 zile a primit o scrisoare care conţinea date despre locul în care este ascunsă lucrarea.

Ea a relatat jurnaliștilor că a luat avionul, a venit în România să caute pânza, care pare a fi Cap de arlechin, a lui Picasso (foto), şi că a predat-o Ambasadei Olandei la Bucureşti.

"Scrisoarea era în limba română şi conţinea o adresă unde pânza ar fi ascunsă, precum şi indicaţii pentru găsirea ei. În scrisoare se spunea că este vorba despre Cap de arlechin. Imediat după ce am citit-o, l-am sunat pe detectivul din Rotterdam cu care am colaborat pentru cartea mea. După câteva zile, m-am urcat în avion", a afirmat ea.

Mira Feticu a mai declarat şi că, la sosirea la adresa indicată, a căutat, iar sub o piatră a găsit un pachet învelit în plastic conţinând tabloul. Ajunsă în maşină, l-a desfăcut şi l-a comparat cu o copie a lucrării.

"Când l-am văzut, am început să plâng. Nu sunt specialist, dar părea a fi lucrarea lui Picasso. Cred că aparţine Olandei, aşa că am predat-o imediat  ambasadei din Bucureşti", a povestit Mira Feticu.

Cazul este anchetat, acum, de Poliţia Română, şi DIICOT. De alfel, scriitoarea a fost şi audiată la Poliţie încă de sâmbătă seară.

Tabloul ar fi fost furat de o grupare de 6 români care a şi fost condamnată pentru jaf. Este primul tablou găsit din cele 7 furate atunci şi despre care hoţii susţinuseră că au fost arse. Autorităţile expertizează, în prezent lucrarea, pentru a vedea dacă este într-adevăr opera pictată de Picasso.

"Ataşatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunţat autorităţile române, iar, la acest moment, o echipă formată din procurori D.I.I.C.O.T. şi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale - I.G.P.R. efectuează cercetări, pentru lămurirea tuturor aspectelor (audierea persoanelor, cercetarea locului în care au afirmat cele două persoane că au găsit tabloul, expertize criminalistice). De asemenea, menţionăm că tabloul a fost predat autorităţilor române, urmând ca, în cursul zilei de mâine (luni – n.r.), să fie trimis Muzeului de Artă a României, pentru a fi expertizat", a transmis Poliţia Română, care, alături de DIICOT, investighează împrejurările găsirii tabloului.

"Tabloul care face parte dintr-un lot de 7 opere sustrase în anul 2012 dintr-un muzeu olandez se afla în custodia autorităţilor române şi urmează să fie expertizat", a anunțat DIICOT printr-un comunicat de presă.

Cine sunt suspecții

Potrivit procurorilor antimafia, cei şase inculpaţi români acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au sustras şapte tablouri semnate, printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor.

Mediafax notează că, în 2013, autorităţile anunţau că au găsit cenuşa care provine de la cel puţin trei opere de artă. Acesta era în soba unuia dintre suspecţi.

În dosar erau trimişi în judecată Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop.

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, "cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.