Încep să apară primele efecte ale noilor modificări fiscale, iniţiate de Guvern. Bursa de la Bucureşti a avut, luni, cel mai abrupt declin din Uniunea Europeană, iar cei mai mari 10 investitori au avut pierderi importante.

Anunţul a fost făcut, marţi, de Ziarul Financiar, care arată că pierderile survin "ca urmare a posibilităţii taxării băncilor de patru ori pe an, cu un portofoliu total de 3,48 miliarde de lei", în urma calculelor făcute de cele mai recente date publice. Spre comparaţie, arată sursa citată, pe 11 ianuarie 2019 portofoliul celor zece valora 3,6 miliarde de lei.

Fluctuaţiile bursei au făcut ca magnatul orădean Zoltan Teszari, acţionar majoritar al Digi, să piardă, într-o singură zi, nu mai puţin de 50 de milioane de lei.

"Zoltan Teszari, fondatorul companiei de telecomunicaţii Digi, are investiţii de aproape 1,5 miliarde de lei la bursa românească prin intermediul opera­torului telecom la care are un pachet de 56,9%, potrivit celor mai recente date. În şedinţa de luni, portofoliul orădea­nului la bursă s-a diminuat cu circa 50 mil. lei, cea mai abruptă scădere ca va­loare din rândul celor zece antreprenori", anunţă sursa citată.

În aceeaşi listă se regăsesc şi fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, investitori în 5 companii şi fondatori ai companiei Dedeman, Horia Ciorcilă, preşedinte Banca Transilvania, sau Mihai Marcu, preşedinte Medlife.

De altfel, tot ca efect al modificărilor fiscale, la nicio lună după ce ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a anunţat introducerea taxei de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din industria telecom, compania RCS&RDS, controlată de Teszari, a anunţat că, de la 1 martie, va majora preţul pentru anumite servicii. Compania a mai precizat că abonaţii care nu sunt de acord cu noile modificări au dreptul să renunţe la contract fără să plătească penalităţi sau despăgubiri.