Reprezentanţii Digi Mobil au anunţat, joi, că primele staţii de bază care vor putea folosi tehnologia 5G Smart, descrisă drept "viitorul comunicaţiilor mobile", vor fi puse în funcţiune "în următoarele săptămâni" în mai multe oraşe din România, inclusiv în Oradea.

Joi, în Bucureşti a fost pusă în funcţiune o astfel de staţie în Centrul Vechi. Alături de Oradea, următoarele oraşe în care reţeaua Digi Mobil 5G Smart va fi disponibilă, în anumite zone, se numără Constanţa, Cluj Napoca şi Iaşi. Din septembrie, se vor extinde serviciile şi în Sinaia, Buşteni, Predeal, Poiana Braşov, Braşov, Timişoara, Craiova şi Sibiu.

"România este acum pe harta mondială a tehnologiei de ultimă oră 5G disponibile «live», în teren. Aceasta este o veste bună pentru clienţii Digi Mobil, care, prin intermediul primelor staţii de bază, vor avea chiar de azi acces la servicii de date mobile cu viteze 5G şi latenţă mică. Este încă un pas important făcut de compania noastră spre viitorul convergent al comunicaţiilor, după testul pe platforma prototip 5G realizat acum un an", a transmis Valentin Popoviciu, vicepreședintele Consiliului de Administrație al Digi RCS & RDS.

Potrivit comunicatului, telefoanele compatibile cu această tehnologie care sunt disponibile pentru precomandă sunt Xiaomi Mi Mix 3 5G și Huawei Mate 20x 5G.

Tehnologia 5G este a cincea generaţie de conectivitate a internetului mobil, care promite viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, acoperire mult mai largă şi conexiuni mai stabile.

Tehnologia 5G se rezumă în principal la utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi la a permite mai multor dispositive să acceseze acelaşi internet mobil în acelaşi timp.

Antonia Şandra, elevă