Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a redeschis urmărirea penală în dosarul în care fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost cercetat pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu minori şi clasat din lipsă de probe.

Potrivit G4media.ro, dosarul cu numărul 697/P/2017 a fost redeschis în urma unei ordonanţe a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, după ce în presă au apărut noi informaţii cu privire la anchetă.

În urmă cu două săptămâni, reporterii "Să fie lumină" au dezvăluit că cel puţin o probă video care demonstrează abuzurile sexuale ale fostului episcop de Huşi, pe numele său de mirean Corneliu Onilă, nu a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, notează Libertatea.ro.

Probele video au fost ridicate de DNA Iaşi în dosarul de şantaj în care victimă a fost fostul episcop, însă după condamnările în acel caz, înregistrările nu au fost trimise la Parchetul Curţii de Apel Iaşi, unde puteau fi folosite ca probă în dosarul în care acesta era cercetat pentru act sexual cu un minor. 

Procurorii trebuie să demonstreze că Onilă "a abuzat de autoritatea ori influenţa sa asupra victimei". În momentul pretinselor fapte, acesta era episcop de Huşi, iar presupusele victime erau elevi ai seminarului Teologic din Huşi. 

Investigaţia iniţială a început în anul 2017 în urma unui scandal sexual. La acea vreme în presa tabloidă a apărut un filmuleţ cu imaginea blurată în care apăreau doi bărbaţi care întreţineau relaţii intime.

Ulterior s-a confirmat faptul că unul dintre bărbaţi era episcopul Huşilor de la acea vreme, Corneliu Bârlădeanu.

În urma scandalului, trei preoţi din judeţul Vaslui au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, fiind acuzaţi că l-au şantajat pe episcopul Huşilor cu un film în care acesta apare în ipostaze compromiţătoare alături de un bărbat. În prezent aceştia se află în închisoare. 

Fostul episcop al Huşilor s-a retras din funcţie în luna august a anului 2017 şi se află la Mănăstirea Văratec.