Eva Mozes Kor, originară în Sălaj, una dintre gemenele pe care teribilul doctor Mengele a făcut experimente în lagărul Auschwitz, a murit joi, la vârsta de 85 de ani, tocmai în timpul călătoriei anuale pe care o făcea în Polonia, în cadrul căreia a vizitat şi memorialul Auschwitz. 

"Cu profundă tristeţe anunţăm trecerea în eternitate a Evei Kor, supravieţuitoare a Holocaustului, avocat al iertării şi fondatorul Muzeului Holocaustului şi Centrului Educaţional CANDLES. Eva a murit liniştită astăzi, 4 iulie, la ora 7.10 ora locală a Cracoviei, în timpul excursiei anuale CANDLES în Polonia. În cei 85 de ani pe care i-a trăit, Eva Kor a marcat vieţile a sute de mii de oameni prin mesajul ei de a trece peste tragedia Holocaustului, de a găsi iertarea şi vindecarea", au anunţat, pe reţelele de socializare, reprezentanţii muzeului CANDLES, pe care Eva l-a înfiinţat în 1984, în memoria copiilor care au murit sau au supravieţuit experimentelor de la Auschwitz.

Eva Mozes a fost deportată în 1944 la Auschwitz, pe când avea doar 10 ani, alături de familia ei şi de sora ei geamănă, Miriam. Fetele au fost supuse experimentelor genetice făcute de doctorul Mengele. Originară din Porţ, comuna Marca, Eva Mozes Kor a fost deportată împreună cu părinţii şi sora ei geamănă, Miriam.

"De trei ori pe săptămână mi se lua sânge din mâna stângă, apoi mi se făceau câte cinci injecţii în mâna dreaptă cu diferite substanţe. Eram între viaţă şi moarte, iar doctorul Mengele stătea lângă patul meu şi spunea: "Ce păcat, e atât de tânără şi mai are doar două săptămâni de trăit!". Ştiam că are dreptate, dar am refuzat să mor. Aşa că mi-am promis mie însămi că voi dovedi că doctorul Mengele greşeşte şi că voi supravieţui şi voi fi din nou împreună cu sora mea. În următoarele două săptămâni, am continuat să fiu la graniţa dintre viaţă şi moarte. Tot ce îmi amintesc este că mă târam pe lângă pat, pentru că nu mai puteam să merg, şi mi-am pierdut de mai multe ori cunoştinţa. Mă târam pe podeaua barăcii – nu mai puteam umbla – ca să ajung la robinetul cu apă din partea opusă. Şi chiar atunci când eram căzută pe jos şi îmi era foarte rău, mi-am spus că trebuie să supravieţuiesc", a povestit Eva Mozes într-un interviu publicat de adevarul.ro în 2017.

Gemenele au fost eliberate din lagăr de către armata rusă în ianuarie 1945. Miriam a decedat în anul 1993, din cauza unei forme rare de cancer, pe care Eva a atribuit-o experimentelor făcute de doctorul Mengele. Eva s-a căsătorit în 1960 cu Michael Kor, şi el supravieţuitor al Holocaustului, alături de care s-a mutat în SUA.

Ea a revenit în Sălaj în octombrie 2018, prilej cu care a rememorat, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Şimleu Silvaniei, în faţa a peste 100 de elevi şi profesori din localitate, o parte din experienţele traumatizante trăite în lagărul de concentrare, împărtăşind totodată celor prezenţi învăţămintele pe care le-a tras după mai bine de opt decenii de existenţă, scrie hotnews.ro.

"Iertaţi-vă duşmanul. Asta vă va elibera. I-am iertat pe toţi cei care m-au rănit: Hitler, Mengele şi toţi ceilalţi. Nu pentru că ei meritau acest lucru, ci pentru că eu meritam acest lucru. Şi sunt convinsă că fiecare om de pe planeta aceasta are dreptul uman şi legal de a fi fericit şi vindecat de orice durere. Iertarea nu este pentru cei care au comis rău, ci este pentru cei care au avut de suferit", i-a îndemnat atunci, pe cei prezenţi, supravieţuitoarea Holocaustului.

"Temele vieţii Evei sunt evidente. Putem depăşi greutăţile şi tragediile. Iertarea ne poate ajuta să ne vindecăm. Şi toată lumea are puterea şi responsabilitatea de a face această lume mai bună", au mai scris reprezentanţii muzeului CANDLES.

Cu câteva zile înainte să înceteze din viaţă, supravieţuitoarea a vizitat memorialul Auschwitz din Polonia, unde a înregistrat testimoniale video. După ce a fost făcut anunţul decesului, reprezentanţii memorialului au publicat o fotografie din muzeul Auschwitz care o arată pe Eva alături de alţi copii la eliberarea din lagăr.

În cartea ei "Surviving the Angel of Death", Eva Mozes a povestit cum, după eliberare, ea şi sora ei au fost aduse înapoi în Transilvania, care redevenise a României, şi că prima oprire a fost în Oradea, unde au rămas timp de o noapte. "Era oraşul doamnei Goldenthal. Ea şi copiii ei au mers acasă. Am fost atât de invidioasă. Şi eu voiam să mă întorc la casa noastră. În acea noapte noi ceilalţi am dormit la un hotel din apropierea gării şi am cinat acolo. Mâncarea a fost foarte, foarte bună, cu cartofi copţi şi ouă prăjite, cu mere şi îngheţată la desert. Pentru prima oară ne simţeam sătule după ce am mâncat. O agenţie pentru evrei ne-a dat bani pentru nota de plată", a scris ea în carte.