Nedeţinerea caselor de marcat electronice ar putea să iasă de sub incidenţa Legii Prevenirii.

Direct amendă!

Potrivit Romania24.ro, Ministerul de Finanţe a iniţiat un proiect de act normativ prin care propune eliminarea sancţiunii cu avertismentul pentru contravenţia privind nedeţinerea aparatelor de marcat electronice fiscale.

În prezent nerespectarea obligaţiei de a deţine casă de marcat fiscală cade sub incidenţa Legii 270 din 2017.

În cazul în care inspectorii Antifraudă constată în cadrul unui control o astfel de contravenţie sunt obligaţi să acorde firmei în primă fază un răgaz de conformare şi doar la un control ulterior, dacă agentul economic nu s-a conformat avertismentului, pot aplica sancţiuni.

Potrivit specialiştilor, în prezent, pentru a trage de timp, mulţi agenţi economici amână achiziţia noilor case de marcat până la primul control prevalându-se de prevederile legale.

"Nu au scuză"

Astfel, reprezentaţii Ministerului Finanţelor îşi doresc să poată aplica direct amenzi pe considerentul că agenţii economici au avut destul timp la dispoziţie pentru a-şi achiziţiona noile case de marcat.

Reprezentanţii Fiscului argumentează arătând că operatorii economici nu au motive obiective pentru neconformare, în condiţiile în care au fost emise autorizaţii de distribuţie pentru aparatele de marcat care acoperă toate tipurile de activităţi economice, iar distribuitorii autorizaţi au stocuri de case de marcat noi.

Mai mult, în condiţiile în care o bună parte din firme şi-au instalat case de marcat fiscale acordarea unui răgaz de conformare companiilor contraveniente ar duce la discriminarea operatorilor economici corecţi.

În cazul în care propunerea Ministerului Finanţelor va fi acceptată, inspectorii ANAF vor putea aplica încă de la prima abatere amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei şi vor putea dispune suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor precum şi confiscarea sumelor nejustificate.