Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că numeşte 6 dintre cele 8 propuneri de miniştri anunţate de premierul Viorica Dăncilă. Şeful statului a refuzat două propuneri: Olguţa Vasilescu la Transporturi şi Ilan Laufer la Dezvoltare, după cum anunţă Digi24.ro.

"Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Este, după părerea mea, o soluţie slabă. Soluţia corectă pentru România ar fi fost şi este înlocuirea unui Guvern care a creat multe probleme României. Sunt de acord să se facă o remanaiere, însă trebuie să ţin cont de câtva lucruri. În primul rând e nevoie să ne amintim că ne aflăm în faţa unei provocări grele. Preşedinţia UE poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele îşi fac treaba şi abordarea României e una coerentă", a spus Iohannis, conform sursei citate.

Acesta a adăugat că "e nevoie de miniştri care performează foarte bine", cu atât mai mult cu cât mai este foarte puţin timp până când România va prelua preşedinţia UE.

"Deja au început vizitele pe care le primim din partea instituţiilor europene pentru a ne ajuta şi pentru a verifica dacă suntem pregătiţi. Trebuie să acţionăm repede", a subliniat el.

Astfel, arată sursa citată, Olguţa Vasilescu, fost ministru al muncii, rămâne fără portofoliu, dat fiind că preşedintele a semnat decretul de revocare al acesteia, dar nu şi decretul de numire în noua funcţie, la ministerul Transporturilor.

Vasilescu şi Ilan Laufer au fost respinşi pentru că preşedintele îi consideră "nepotriviţi".

Ceilalţi şase miniştri vor depune jurământul la Cotroceni marţi, la ora 15.30. Este vorba despre Niculae Bădălău, la Ministerul Economiei, Marius Budăi (Ministerul Muncii), Constantin Bogdan Matei (Ministerul Tineretului şi Sportului), Daniel Breaz (Ministerul Culturii), Alexandru Petrescu (Ministerul Comunicaţiilor), Gabriel Leş (Ministerul Apărării).

Pe de altă parte, preşedintele nu i-a revocat din Guvern pe Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, unul din adversarii lui Liviu Dragnea, şi pe Lucian Şova, ministrul Transporturilor.