Banca Naţională a României a anunţat, joi, pentru prima oară, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), indice care va înlocui ROBOR.

Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul al patrulea din 2018 şi este de 2,36%.

Spre comparaţie, indicele ROBOR la 3 luni era, în 30 aprilie, 3,37%, notează digi24.ro.  

În funcţie de noul indice IRCC se vor calcula dobânzile creditelor în lei. E vorba de credite de consum, credite imobiliare, carduri de credit şi descoperiri de cont. 

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat tot joi că indicele se va aplica şi în programele guvernamentale cu garanţia statului, adică "Prima casă", "Prima Maşină" şi "Investeşte în tine".

"Pentru creditele acordate în monedă naţională rata de dobândă va fi compusă din indicele de referinţă calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor. Noul indice de referinţă se aplică atât creditelor noi acordate, la refinanţarea creditelor aflate în derulare cât şi contractelor aflate în derulare cu acordul părţilor formalizat prin act adiţional la contractul de credit", se menţionează într-un comunicat al Ministerului.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Potrivit digi24.ro, Guvernul a decis să schimbe indicele de referinţă pentru calculul ratelor după ce ROBOR a crescut mai multe luni la rând.