Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, cere măsuri dure împotriva contribuabililor care nu îşi plătesc impozitele.

Potrivit realitatea.net, ministrul Finanţelor cere pedeapsa cu închisoarea de până la şase ani pentru patronii de firme şi persoanele fizice care nu îşi plătesc impozitele. Ministrul a mai propus ca stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabili a sumelor datorate cu titlul de taxe şi impozite să se pedepsească cu închisoarea de la doi la şapte ani.

Iniţiativa lui Teodorovici a luat forma unui proiect de lege care a fost depus în Senat. Documentul prevede ca în cazul în care prejudiciul produs de rău-platnici depăşeşte suma de 100.000 euro, limitele pedepsei să fie majorate cu încă o treime, iar dacă aceasta trece de 500.000 euro, pedeapsa să crească cu încă jumătate.

Conform proiectului de lege, "constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 6 ani reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul scadent prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexă".

Lista din anexă enumeră majoritatea impozitelor datorate de contribuabili şi firme de la cele aferente veniturilor din activităţi independente, salarii ori pensii, la cele din dobânzi, dividente, lichidarea unei persoane juridice sau reducerea capitalului şi cuprinde inclusiv formula "impozitul pe venituri din alte surse".