Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a fost trimis joi în judecată, într-un dosar în care este acuzat că a luat mită de peste un milion de euro în perioada mai 2011 - aprilie 2012. 

Potrivit comunicatului transmis, joi, de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosar mai sunt acuzați și soţia fostului șef al Fiscului, Andreea Blejnar - pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită, Viorel Comăniţă, la data faptei fiind vicepreşedinte ANAF, cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor - pentru luare de mită, şi Sorin Flora, pe atunci comisar general adjunct al Gărzii Financiare -  tot pentru luare de mită.

"În calitate de preşedinte, vicepreşedinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpaţii Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel şi Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, cei trei inculpaţi să protejeze activitatea nelegală desfăşurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinaţi lui Blejnar Sorin, de la doi interpuşi ai omului de afaceri", arată DNA în comunicat.

Potrivit Digi24.ro, omul de afaceri este Radu Nemeş, deja condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat în dosarul "Motorina". 

Concret, şeful ANAF a primit mită de 1.200.000 euro în perioada mai 2011 şi aprilie 2012, vicepreşedintele Comăniţă a primit 960.000 euro în perioada mai 2011 şi mai 2012, iar comisarul Sorin Florea a primit 300.000 euro în perioada mai 2011 şi iunie 2012.

Sumele primite drept mită de cei trei inculpaţi au avut caracterul unei "taxe de protecţie" încasate de cei trei funcţionari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societăţii controlate de Radu Nemeş să nu fie observată şi nici oprită de organele fiscale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Nu este primul dosar în care numele lui Sorin Blejar este legat de cel al lui Radu Nemeş. Fostul şef al Fiscului a fost achitat în dosarul Motorina, în care omul de afaceri a primit 7 ani şi jumătate de închisoare. Procurorii îl acuzau pe Sorin Blejnar că ar fi sprijinit gruparea condusă de soţii Nemeş şi astfel 90.000 de tone de motorină ar fi fost tranzacţionate fără ca statul să încaseze un leu.

Sorin Blejnar este în închisoare, condamnat pentru trafic de influenţă. Magistraţii Curţii de Apel București l-au găsit vinovat pentru că în 2011 a acceptat de la un om de afaceri 13 milioane de lei pentru a facilita un contract de achiziţie publică.