Ministrul de interne, Mihai Fifor, a anunțat că a dispus luni încetarea împuternicirii în funcție a șefului Jandarmeriei Române, Ionuț Sindile. Schimbarea are loc cu doar câteva zile înainte de 10 august, când se împlinește un an de la reprimarea violentă a manifestanților pașnici din Piața Victoriei de către jandarmii conduși de Sindile.

Acesta va fi înlocuit cu Constantin Florea, care, la 53 de ani, este inspector-şef al Inspectoratului de Jandarmi „Mihai Bravul” din Craiova. Între 2005 şi 2009, el a fost comandant adjunct al Grupării de Jandarmi Mobile „Fraţii Buzeşti” Craiova, iar înainte de asta a deţinut funcţia de adjunct al comandantului şi Şef de stat major al Comandamentului de Jandarmi Judeţean Dolj.

Florea a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, dar şi Colegiul Naţional de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti, potrivit CV-ului. „Acesta are o experiență în Jandarmerie de 30 de ani și este unul dintre puținii generali ai Jandarmeriei. În maxim o săptămână urmează să îmi prezinte primele măsuri pentru eficientizarea instituției”, a declarat ministrul interimar al Internelor.

Mihai Fifor nu a explicat de ce l-a schimbat pe Ionuț Sindile, însă schimbarea are loc însă cu doar câteva zile înainte de 10 august, când se împlinește un an de la reprimarea violentă a manifestanților pașnici din Piața Victoriei de către jandarmii conduși de acesta, remarcă G4Media.

Pe 21 septembrie 2018, Cătălin Ionuţ Sindile a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă de către procurori în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, alături de Sebastian Cucoş, fostul şef al Jandarmeriei, dar şi alături de cel care este şi actualmente şeful Jandarmeriei Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, precum şi alături de comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

În dispreţul manifestanţilor de la mitingul Diasporei, Sindile a fost împuternicit de fosta ministră Carmen Dan în funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pe 15 august 2018, imediat după scandalul iscat de violenţele de la mitingul din 10 august, produs în timp ce la conducerea Jandarmeriei se afla Sebastian Cucoş.