Val de proteste în Grecia, după ce ministrul grec de Externe Nikos Kotzias şi omologul său macedonean Nicola Dimitrov au semnat duminică, în nordul Greciei, lângă frontiera cu Macedonia şi Albania, un acord istoric prin care numele fostei republici iugoslave devine "Republica Macedonia de Nord".

Macedonia de Nord x 2

Potrivit Mediafax, înţelegerea va trebui aprobată de parlamentele celor două ţări, iar în Macedonia noua denumire va trebui confirmată prin referendum.

Skopje şi Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO.

Grecia, care deţine drept de veto în ceea ce priveşte admiterea în ambele organizaţii, considera că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.

Grecii protestează

De altfel, premierul grec Alexis Tsipras a scăpat la limită în urma votului de neîncredere iniţiat sâmbătă în Parlament ca urmare a acordului privind noua denumire a Macedoniei.

Principalul partid de opoziţie, Noua Democraţie, a iniţiat o moţiune de cenzură pe considerentul că premierul grec le-a făcut prea multe concesii macedonenilor. Moţiunea a fost respinsă cu 153 de voturi contra 125.

Dezbaterile s-au derulat într-o atmosferă tensionată în condiţiile în care în faţa Parlamentului şi în mai multe oraşe din ţară grecii au iniţiat proteste faţă de semnarea acordului soldate inclusiv cu ciocniri între manifestanţi şi poliţie.