Virusul gripei aviare H5N8 a fost descoperit de Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) la o fermă de gâşte din apropierea oraşului Letavertes, din estul Ungariei, la aproximativ 35 de kilometri de Oradea.

Potrivit G4media.ro, acesta este al doilea focar de gripă aviară H5N8 raportat de Ungaria după cel descoperit la începutul săptămânii la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom – Esztergom, nord-vestul Ungariei.

Conform sursei citate, Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria a ordonat ca întregul efectiv de 115.000 de gâşte de la ferma din apropierea oraşului maghiar să fie sacrificat şi în plus a introdus o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul fermei.

Există posibilitatea ca gâştele din fermă să fi fost contaminate de păsările sălbatice care trăiesc pe un lac din apropiere. În aceste condiţii, Autoritatea a ordonat fermierilor să îşi ţină păsările domestice în spaţii închise, pentru a evita răspândirea virusului.

G4Media mai amintește că, marți seară, România a raportat descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureş, acesta fiind primul caz descoperit în ţară în ultimii trei ani. Virusul a ucis 11.190 din cele 18.699 de păsări de la ferma respectivă.