Guvernul României a emis o ordonanţă de urgenţă privind suspendarea plăţii ratelor bancare pentru cetăţenii şi firmele din ţară.

Potrivit lui Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, vor putea să ceară amânarea ratelor cu până la 9 luni persoanele ale căror venituri au fost afectate "direct sau indirect" de pandemia de Covid-19. 

Hotnews.ro notează că forma finală a ordonanţei marchează o schimbare faţă de anunţul iniţial al ministrului, care spunea în urmă cu două zile că de această facilitate vor beneficia toate persoanele, la cerere: "Nu vom discrimina. Cei care vor cere vor avea acces la această facilitate. (...) Cei care au nevoie de păsuire pe această perioadă, şi va fi mai mare decât starea de urgenţă, vor putea să apeleze această facilitate".

Florin Cîţu nu a precizat joi ce înseamnă exact "indirect", dar a asigurat că "este o plajă largă de persoane fizice care pot să acceseze această facilitate, pentru că astăzi în România cam toţi am fost afectaţi de această pandemie, direct sau indirect".

Suspendarea plăţii ratelor se poate face pe o perioadă între una şi 9 luni, dar nu mai mult de finalul anului 2020 (31.12.2020).

Merită subliniat că cererea de suspendare a plăţii ratelor va putea fi depusă cel mai târziu la încetarea stării de urgenţă, dar nu înainte de elaborarea normelor de aplicare, unde este prevăzut un termen maximal de 15 zile, dar care ar putea fi gata săptămâna viitoare, după cum a precizat Florin Cîţu.

În schimb, Cîţu a afirmat că dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci dobânzile respective se vor adăuga creditului, dar se reeşalonează pe toată durata creditului, deci efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă.

Fac excepţie creditele ipotecare, pentru care se plăteşte reeşalonat până la maximum cinci ani. Statul român garantează plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare, mai arată Hotnews.ro.