Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) investighează violenţele Jandarmeriei de la protestul Diasporei, desfăşurat pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei din Bucureşti, informaţia fiind facută publică de comunitatea Declic, care a lansat o petiţie în acest sens încă din vară.

Potrivit unui comunicat, doi raportori speciali ai ONU privind drepturile omului i-au transmis o scrisoare ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, prin care îi solicită informaţii suplimentare despre investigaţiile derulate în România cu privire la acţiunile Jandarmeriei şi dovezi că s-au luat măsuri pentru ca "apărătorii drepturilor omului din România, inclusiv protestatarii, să îşi poată derula activitatea fără frica represaliilor."

"Dorim să aducem la cunoştinţa Guvernului din care faceţi parte că am primit informaţii cu privire la folosirea forţei împotriva protestatarilor, informaţii care nasc îngrijorări cu privire la încălcări ale drepturilor omului în România. (...) În egală măsură ne manifestăm îngrijorarea cu privire la declaraţii surprinzătoare făcute de oficiali ai Guvernului, prin care se încearcă justificarea acţiunilor Jandarmeriei", specifică David Kaye, raportor special ONU pentru promovarea şi protecţia libertăţii de opinie şi exprimare, şi Michel Forst, raportor special al ONU privind situaţia apărătorilor drepturilor omului, în scrisoarea transmită lui Meleşcanu.

Reprezentanţii Declic au intrat şi în posesia răspunsului trimis de ministrul de externe către raportorii ONU, în care Meleşcanu asigură organizaţia că România este o democraţie funcţională, dar nu răspunde concret la niciuna din cerinţele sau acuzaţiile oficialilor internaţionali.

Peste 400 de persoane au fost rănite în noaptea de 10 august 2018, iar în urma violenţelor jandarmilor, comunitatea Declic a iniţiat o petiţie şi a solicitat, alături de 80.000 de semnatari, ca ONU să demareze o analiză proprie şi să evalueze acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

Petiţia a ajuns la sediul ONU din Geneva Geneva prin intermediul Rezist Zürich. La solicitarea ONU, Declic a trimis şi un raport cu perspectiva societăţii civile legat de violenţele Jandarmeriei din timpul protestului Diasporei, realizat de Marius Stan, director de cercetare la Centrul Hannah Arendt pentru studierea totalitarismelor din cadrul Universităţii din Bucureşti. Raportul conţine dovezi clare ale violenţelor: informaţii, interviuri cu victime, dovezi foto şi clipuri video.