Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care o demite din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Anunţul a fost făcut, luni dimineaţă, nu de preşedinte, cum era de aşteptat, ci prin purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.

"Într-un stat de drept, hotărârile Curţii Constituţionale trebuie, toate, respectate. Tocmai de aceea, judecătorilor constituţionali le revine responsabilitatea uriaşă ca, în asigurarea supremaţiei Constituţiei, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradiţiile democratice ale poporului român şi pe idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989. Însă, hotărârile Curţii Constituţionale trebuie respectate şi aplicate nu numai de către Preşedintele României, ci şi de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept", a spus Mădălina Dobrovolschi, într-o declaraţie de presă anunţată cu câteva zeci de minute înainte.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant că respectă Constituţia şi legile ţării şi a acţionat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruţa Kövesi din funcţia de  procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a spus Dobrovolschi.

Aceasta a afirmat că preşedintele consideră că "România nu poate face paşi înapoi" de la statul de ţară în care domneşte legea şi în supremaţia Constituţiei.

Dovadă de laşitate

Imediat după pronunţarea deciziei, au apărut în spaţiul public voci care au criticat gestul preşedintelui. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus, la Digi24, că decizia este o manevră "politicianistă", o "mostră de calcul politic cinic, dâmboviţean", şi a criticat faptul că Iohannis nu a ieşit personal să îşi asume acest gest, probabil consiliat de consilierii săi, pentru a nu-şi asocia imaginea cu decizia luată şi pentru a-şi asigura un nou mandat.

De asemenea, CTP a spus că decizia este o lovitură dată independenţei procurorilor, că vom asista la "îngenunchierea lor" de către ministrul justiţiei, Tudorel Toader, şi a arătat că o eventuală suspendare decisă de coaliţia de guvernare ar fi fost foarte greu de pus în aplicare în actualul context şi în această perioadă. "Este mare bucurie în Costa Rica şi Serbia", a mai spus Popescu, cu trimitere la VIP-urile care au fugist de dosarele instrumentate de DNA, precum Elena Udrea, Alina Bica sau Sebastian Ghiţă.

Redactorul şef adjunct al Adevărul, Liviu Avram, a subliniat că, prin faptul că nu a ieşit să îşi asume decizia, Iohannis a dat dovadă de "laşitate" şi l-a criticat pe preşedinte pentru faptul că nu şi-a jucat toate cărţile.

Într-o intervenţie la Digi24, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, a spus că, până la urmă, Iohannis a făcut ce trebuia să facă, deoarece nu ar fi avut altă soluţie, cu toate că Laura Codruţa Kovesi şi-a făcut treaba la conducerea DNA.

Ameninţat cu suspendarea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat săptămâna trecută că membrii Coaliţiei de Guvernare PSD- ALDE vor decide luni dacă vor merge pe varianta suspendării preşedintelui Iohannis. "Eu nu aştept răspuns (n.r.: din partea preşedintelui Iohannis privind revocarea) pentru că nu trebuie să îmi dea mie răspuns, ci Constituţiei, de care îşi bate joc. Nu-l interesează Constituţia, legea, îl interesează propriul interes. Spunea de dictatura majorităţi, păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că asta este majoritatea prin alegeri, în democraţie. Este deranjat de majoritate. Este exact logica unui dictator. Nu contează alegerile, contează doar ce vreau unul singur care trebuie să aibă în subordonare CCR, instituţiile. Eu am discutat cu domnul Tăriceanu şi i-am spus că din punctul meu de vedere suspendarea preşedintelui trebuie să fie o abordare serioasă. Şi domnul Tăriceanu a spus că nu e de acord, şi că trebuie să analizăm şi să luăm o decizie, da sau nu", a declarat Liviu Dragnea.

Liderul ALDE s-a arătat, de asemenea, favorabil declanşării procedurii de suspendare, chiar dacă nu imediat. "Înainte de a pleca, adică vineri, chiar am avut o discuţie cu Liviu Dragnea pe acest subiect şi răspunsul meu e foarte clar. Voi susţine o decizie a coaliţiei pentru a demara sau care urmează să demareze un proces de suspendare. Din păcate, în România nu există instrumente intermediare de sancţionare a unor nereguli, derapaje la nivelul preşedintelui României. Există numai o armă care e devastatoare, şi anume suspendarea, şi de aceea mi-am exprimat, în trecut, reţinerea. În acest moment se pare că nu sunt suficiente voturi pentru a iniţia acest proces, întrucât mulţi parlamentari au plecat deja în vacanţă şi nu cred că e un moment potrivit acesta", a spus Tăriceanu.

Decizie amânată

Klaus Iohannis a amânat, în ultima lună, să spună ce măsură va lua, după decizia CCR de a cere şefului statului să emită decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

HotNews.ro aminteşte că, la finalul lunii mai, Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele Klaus Iohannis "urmează" să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, argumentând că în condiţiile în care şeful statului nu a avut "nici o obiecţie cu privire la regularitatea" procedurii iniţiate de ministrul justiţiei "ar fi trebuit să emită decretul de revocare".

Judecătorii constituţionali invocă articolul art.132 alin.(1) din Constituţie, care prevede că "procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei". Acest articol "este un text cu caracter special, care stabileşte o putere de decizie a ministrului justiţiei asupra activităţii desfăşurate de procurori", spun judecătorii.

"El nu indică, în mod expres, că numirea în funcţii de conducere se realizează de ministrul justiţiei, ci faptul că în această procedură ministrul are un rol central. Astfel, în ceea ce priveşte numirea, Curtea constată că ministrul justiţiei are o marjă largă de apreciere, marjă a cărei exercitare poate fi limitată prin stabilirea unor condiţii legale pe care procurorul trebuie să le întrunească pentru a fi eligibil să fie numit în funcţia de conducere. În schimb, marja de apreciere a ministrului justiţiei nu poate fi anihilată/ denaturată prin atribuirea unor competenţe în sarcina altor autorităţi publice care să afecteze echilibrul şi să se reconfigureze, în mod implicit, competenţele  constituţionale ale acestora", se arată în motivarea CCR.

Reacţii politice

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat luni, după revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, că discuţiile despre suspendarea lui Klaus Iohannis vor continua în interiorul partidului, pentru că şeful statului nu a luat o decizie sinceră. „Probabil au intervenit presiuni“, a spus liderul PSD. 

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că şeful statului a  a ales interesul României, în caz contrar exista riscul declanşării unor tulburări sociale. ”Preşedintele a ales între interesul personal şi interesul României, a ales interesul României, pentru că în cazul în care nu ar fi pus în practică decizia CCR, România putea fi expusă riscului declanşării unor evenimente care să creeze tulburări sociale, care să separe societatea românească, să dea naştere la diviziune şi la conflicte sociale, să afecteze grav imaginea României în lume şi să pună sub semnul întrebării buna exercitare de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”, a spus Orban.

Preşedintele USR Dan Barna a declarat luni, la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, că acesta „a respectat cadrul constituţional şi decizia CCR”. Totodată, liderul USR a mai adăugat că „în acest moment e nevoie de mai mult” pentru a rezolva problema, sugerând că este timpul pentru un referendum pe justiţie.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că şeful statului, Klaus Iohannis, a ales corect când a semnat decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, respectând astfel decizia CCR. Totodată, fostul lider PMP a amintit că o decizie a CCR a cerut reducerea numărului de parlamentari la 300, spunând că e de urmărit dacă „cei care îi cereau imperativ lui Iohannis” să respecte CCR, vor pune în aplicare şi această decizie.