​Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu poate accepta ca România să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie, anunţând, totodată, că a solicitat experţilor Administraţiei prezidenţiale să verifice legalitatea propunerii Adinei Florea la şefia DNA. Iohannis a primit aviz negativ de la CSM şi a subliniat că DNA are nevoie de o persoană independentă la conducere, care să continue lupta anticorupţie.

"​România nu poate face paşi înapoi în lupta anticorupţie, DNA are nevoie de o persoană independentă, care să-şi asume această luptă grea. Nu e posibil să facem paşi înappoi. (...) Are un aviz negativ de la CSM, care conţine lucruri care trebuie să ne dea de gândit. Chestiunea mă preocupă. Am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri. Nu voi accepta nimic care să reprezinte un pas înapoi privind lupta anticorupţie", a declarat preşedintele, potrivit HotNews.ro.

"Nu cunosc persoana şi nici nu cred că e nevoie să cunosc persoana. Voi studia documentele, după care o să vorbim acasă mai multe", a adăugat el.

Propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al DNA a fost trimisă, luni, preşedintelui Klaus Iohannis, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Florea a primit aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM.

Dezinteres, superficialitate în exercitarea atribuţiilor, rezistenţă scăzuta la stres, o capacitate redusă de analiză şi de sinteză, sincope în raportatea sa la anumite valori precum onestitatea şi imparţialitatea sunt o serie de caracterizări făcute de Sectia pentru procurori din CSM, în ce o priveşte. Avizul CSM este, însă, doar consultativ. Între altele, Florea ar fi vizată şi de un dosar penal aflat pe rolul acestui parchet.

Tudorel Toader a declarat că, dacă preşedintele Iohannis va refuza să o numească pe Adina Florea la şefia DNA, nu exclude ideea de a o propune a doua oară tot pe ea, pentru că nimeni nu spune că ar trebui să fie o altă persoană. Ministrul este insă contrazis de o decizie a Curţii Constituţionale, dată chiar pe când el era membru al CCR.

G4media precizează că propunerea ministrului justiţiei la şefia DNA este criticată dur de Comisia Europeană. Executivul de la Bruxelles avertizează că ignorarea în mod constant de către ministrul Tudorel Toader a avizelor CSM este un semn de dezechilibru în sistem.

"Înţelegem că procedura este în desfăşurare (de nominalizare a procurorului şef DNA – n. red.), dar faptul că opinia Consiliului Superior al Magistraturii pare să fie în mod sistematic ignorată de către ministrul justiţiei în ultimele proceduri de numire şi revocare a unor procurori de rang înalt este un semn de dezechilibru în sistem", a precizat Comisia Europeană.