Președintele Klaus Iohannis a criticat, în discursul din Parlament, majoritatea PSD-ALDE, despre care a spus că s-a îndepărtat de interesele românilor, având abordări populiste și manipulatorii, care au semănat discordie. „Domnilor guvernanți, ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele românilor, ridicați-vă la nivelul centenarului și nu îl dezonorați”, a spus președintele. 

Șeful statului le-a cerut, din nou, celor din Coaliția PSD-ALDE să revină asupra modificărilor legilor justiției și ale codurilor penale. „Nu puneți în joc tot efortul și sacrificiile românilor pentru care sunt atât de respectați în Uniunea Europeană, nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu legi ale justiției și cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democrație veritabilă”, a spus Iohannis.

Președintele a susținut că, la Centenar, „românii așteaptă o guvernare la înălțimea moștenirii care ne-a fost încredințată, vor lideri politici responsabili, cinstiți și care să-și propună obiective politice ambițioase pentru România, nu pentru interesele lor vremelnice”.

De partea cealaltă, șeful PSD, Liviu Dragnea, și premierul Viorica Dăncilă au recurs la o retorică "pacifistă" în discursurile lor. „Noi ca oameni politici avem datoria să ne comportăm ca adevărați români. Suntem oameni politici. Ne aflăm într-o competiție permanentă. Ne criticăm, dar din păcate se merge prea departe. Trebuie să fim în primul rând români, să fim oameni politici dar să fim patrioți când vine vorba de România. Să fim români înainte de orice atunci când votăm în Euruopa. Să ne stabilim obiectivele pe care să le susținem cu toții pe o singură voce, pe limba românească. Să nu mai fie ca atunci când europarlamentari români au votat în PE împotriva României. Să încetăm acest război dintre români și români pe care îl ducem în afara țării și în interiorul țării”, a spus Dragnea.

”În această ședință solemnă a Centenarului Marii Uniri adresez un mesaj de pace politică și către președintele Klaus Iohannis. Așa cum am spus de-a lungul întregului meu mandat am convingerea că, indiferent de mizele politice sau electorale, în calitățile oficiale pe care le avem, avem datoria de a colabora și coopera între noi. E o datorie dincolo de orice miză personală. E momentul să ne bucurăm de liniște, de consens. Vreau să aniversăm ziua națională într-un climat de liniște și pace, fără dezbinare. Interesul național trebuie să primeze interesului personal. În acest moment solemn al Centenarului încerc să mă inspir din înțelepciunea părinților Marii Uniri și las în spate dezbinarea, las în spate atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile care mi-au fost adresate anterior”, a spus, la rândul său, Viorica Dăncilă.