Preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur, sâmbătă, Partidul Social-Democrat, arătând că, în privinţa politicii externe, guvernează după ureche şi riscă să ducă România la marginea Uniunii Europene. Declaraţiile au fost făcute la Blaj, unde şeful statului s-a aflat sâmbătă. 

"Iată un nou exemplu cum PSD-ul guvernează foarte prost. Ei s-au folosit, aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte. Este a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche şi iese foarte prost", a spus Iohannis, potrivit hotnews.ro. Documentul la care s-a referit preşedintele este o declaraţie a tuturor celor 28 de state membre UE prin care s-ar fi criticat mutarea la Ierusalim a Ambasadei americane din Israel, declaraţie blocată de România, Cehia şi Ungaria.

"Vreau să le reamintesc acestor pesedişti că românii sunt pro-europeni. Aceste măsuri care vin pe o guvernare contraperformantă riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD-ul, printr-o guvernare după ureche, să ia din ce în ce mai des anumite decizii care sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului şi să ne aducă la marginea Europei", a mai spus Klaus Iohannis.

"Nu a înţeles ce s-a vorbit acolo"

De asemenea, preşedintele a ironizat vizita premierului Viorica Dăncilă la Vatican. În urma întâlnirii cu Papa, prim-ministrul a spus că a aflat că Suveranul Pontif va veni în România, informaţie corectată ulterior de nunţiul Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendía.

"Daţi-mi voie să cred că nu a înţeles doamna foarte bine despre ce s-a vorbit acolo. Am urmărit întreaga evoluţie şi a apărut şi comunicatul oficial al Vaticanului şi acolo se spune că s-a vorbit despre preşedinţia CE în prima parte a anului 2019. Doamna a înţeles că e vorba de vizită, nu de preşedinţie", a afirmat Iohannis.

Preşedintele a subliniat că are informaţii despre vizita Papei în România, însă în relaţia cu Vaticanul există reguli şi norme clare. „Atunci când vor fi lămurite toate detaliile, se va anunţa simultan de către Vatican şi de către Administraţia Prezindenţială, nu de alţi vizitatori”, a completat şeful statului.