Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va refuza propunerile PSD ca Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici să devină miniștri ai Dezvoltării Regionale, respectiv Transporturilor, dar și revocarea procuroului general Augustin Lazăr. Preşedintele a repetat, de asemenea, că va intra în cursa pentru un nou mandat, bazându-se pe sprijinul PNL.

„Voi refuza”

Într-o declaraţie de presă făcută vineri la Palatul Cotroceni, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că respinge propunerile PSD de a-i numi în fruntea Ministerului Dezvoltării pe Olguţa Vasilescu şi respectiv la şefia Ministerului Transporturilor pe Mircea Drăghici, în locul vicepremierului Paul Stănescu şi respectiv al lui Lucian Şova, ambii obligaţi la finele anului trecut să demisioneze şi pentru care cu joi seară a semnat decretele de revocare.

„Nu am formulat încă un răspuns de refuz, fiindcă asta va fi, voi refuza propunerile înaintate de prim-ministru, fiindcă aici avem şi argumente de legalitate, dar avem şi argumente de oportunitate. Echipa mea lucrează la această analiză, însă până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicităţii inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de prim-ministru”, a spus Iohannis, potrivit g4media.ro.

Întrebat dacă faptul că Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici au dosare penale ar fi un argument pentru respingere, preşedintele a răspuns că „aceste argumente le veţi putea găsi în argumentaţia pe care o voi prezenta, inclusiv public”, iar despre o eventuală discuţie cu premierul Viorica Dăncilă pe marginea acestui refuz a arătat că intenţionează să dialogheze cu aceasta ori de câte ori îl caută într-o chestiune care priveşte Guvernul: „Pe parcursul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe teme europene, voi avea grijă să avem poziţii care ne ajută să îndeplinim cu succes această Preşedinţie”. În fine, întrebat cum crede că va reacționa PSD, Iohannis a răspuns lapidar: „Vom observa”.

Refuz şi pentru Tudorel Toader

În aceeaşi declaraţie de presă, Klaus Iohannis a anunţat că nu va accepta cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, înnoită în ultimele zile ale anului trecut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. „Ministrul Justiţiei, neavând altă treabă de făcut, mi-a mai trimis încă o dată documentele de revocare. (…) Nu-l voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Face o treabă foarte bună acolo. Sunt mulțumit de activitatea domniei sale, iar asa zisa evaluare prezentata de domnul ministru nu satisface rigorile legii”, a spus preşedintele.

Şeful statului s-a referit şi la insistenţa cu care acelaşi ministru al Justiţiei propune la conducerea DNA procurori care nu au întrunit anterior avizul Consiliului Superior al Magistraturii. „În privința propunerilor de numire pentru procurori, pentru pozițiile de conducere, aceste propuneri sunt în analiza departamentului de resort. Este totuși important de reținut că domnul ministru a considerat să trimită aceleași propuneri, fără modificări, lucru care este ciudat, să spunem așa”.

„Vom şti ce preşedinte şi-au dorit românii”

În prima apariţie oficială din acest an, în care sunt programate şi alegeri prezidenţiale, Klaus Iohannis şi-a reiterat intenţia de a candida pentru al doilea mandat, susţinând că o face pentru a urmări obiectivele propuse.  „Pe întreg anul 2019, obiectivele mari pe care le am, care sunt obiectivele României, sunt o mai bună şi profundă integrare europeană, consolidarea noastră în cadrul NATO şi poate reuşim să avem o întărire în acest an pe flancul vestic şi unul dintre obiectele foarte importante pentru mine este consolidarea statului de drept în România, asta însemnând şi continuare în forţă a luptei anticorupţie. Personal obiectivul meu pentru alegeri e câştigarea unui nou mandat de preşedinte”, a spus Iohannis.

El a adăugat că în campanie se va baza pe sprijinul liberalilor, dar decisiv este suportul cetăţenilor: „Clar mă susține PNL. E partidul din care provin, e partidul care a decis de multă vreme că mă va susţine pentru un al doilea mandat. Importantă este susținerea românilor”.

Iohannis a afirmat că „nu mă tem de niciun contracandidat” şi a adăugat că se simte încrezător: „Alegerile sunt alegeri. Cine doreşte să obţină un mandat, trebuie să se prezinte. Eu mă voi prezenta şi sunt optimist”. Întrebat cum vede o cursă în care i se va opune preşedintele PSD, Liviu Dragnea, actualul şef al statului a răspuns că „Orice cursă electorală are un parcurs pe care îl cunoaşteți, cu campanie, dar în final important este ce doresc alegătorii şi la finalul anului 2019 vom şti ce preşedinte şi-au dorit românii”.