Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, că fostul preşedinte Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii, în perioada comunistă. Decizia nu este, însă, definitivă, pârâtul putând face recurs, în 15 zile de la comunicare, tot la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit HotNews.ro, dosarul a fost deschis după ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a solicitat instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul fostului preşedinte.

Și-a turnat colegii

În acţiunea depusă de CNAS se afirmă că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MapN.

La ultimul termen din proces, Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securităţi, aşa cum a susţinut în repetate rânduri. "Nu il comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS, ne va împăca un al treilea, judecătorul”, a spus el.

Sursa citată mai arată că, pe 5 septembrie, în faţa instanţei, Băsescu a spus că nu a ştiut niciodată că i s-ar fi alocat un nume conspirativ şi a subliniat că rapoartele sale sunt semnate "căpitan Traian Băsescu".

"Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea", a declarat el. "Niciodată n-am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluţie am aflat de legatura contrainformaţiilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forţelor navale, asa scrie şi pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate şi sunt semnate "Căpitan Traian Băsescu. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov", a spus Băsescu în faţa instanţei.

"Voi contesta"

După aflarea soluţiei, fostul preşedinte a declarat că va contesta decizia.

"Verdictul Curţii îl iau ca atare. Voi contesta în instanţa superioară verdictul", a declarat Traian Băsescu, pentru Mediafax.

Ulterior, într-o intervenţie la Digi 24, fostul preşedinte a reluat ceea ce a spus în faţa instanţei, că nu ştia că Contrainformaţiile militare erau la Securitate, şi a comentat că nu crede că ce a făcut el "poate fi etichetat drept colaborare cu Securitatea".

"Este o oarecare amărăciune, după ce am condamnat comunismul, am deschis arhivele securităţii, ale Comitetului Central, acum să am un asemenea verdict", a mai spus Băsescu, precizând că nu s-a interesat niciodată dacă în arhive erau sau nu documente în ceea ce-l priveşte.

"Nu m-am interesat pentru că nu mi-am făcut probleme. Ştiam că nu am avut legături ilegale cu Securitatea. (...) Eu la 21 de ani nu ştiam că contrainformaţiile erau parte a Securităţii", a mai spus fostul preşedinte.