Statul a deschis la 1 ianuarie 2019 conturi de economisire pe numele fiecărui copil din România.

Copilul şi contul

Cele 4,17 milioane de conturi deschise la Trezoreria Statului sectorul 1, începând cu 1 ianuarie 2018 prin programul guvernamental "gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar" aprobat la 1 decembrie 2018 vor trebuit alimentate de părinţii sau tutorii copiilor cu minim 1.200 lei pe an.

Potrivit adevărul.ro, care citează surse ale Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, conturile identificate cu codul numeric personal al minorilor sub 18 ani au fost deschise automat. Părinţii pot face plăţi prin virament bancar sau mandat poştal prin oficiile Companiei Naţionale "Poşta Română".

Deţinătorii conturilor vor beneficia de o dobândă de 3% şi o primă de 600 lei pe an până la vârsta majoratului.

"Va creşte inegalităţile"

Experţii susţin că, în ciuda aparenţelor, programul de economisire iniţiat de Guvernul Dăncilă nu va face decât să accentueze inegalităţile din societate, discriminând copiii provenind din familii sărace, şi să adâncească şi mai mult falia dintre mediul rural şi urban.

"Este o măsură care creşte inegalităţile şi îi avantajează pe cei care au deja bani", a declarat pentru adevărul.ro, sociologul Sebastian Ţoc, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Potrivit sociologului. familiile cu venituri mici din mediul rural, care au de regulă şi un număr mai mare de copii, nu vor putea beneficia de prevederile programului din lipsa resurselor financiare. "Sigura soluţie este să investim în educaţie", a avertizat sociologul.

De altfel, conform specialiştilor. guvernanţii nu fac decât să le promită familiilor cu copii iluzia unei bunăstări viitoare în condiţiile în care ar fi putut. mult mai simplu. să mărească nivelul alocaţiei oferită minorilor.

Doar la majorat

Potrivit programului, în cazul în care părinţii sau tutorii depun într-un an o sumă mai mică de 1.200 lei în contul minorului, acesta va beneficia de dobânda anuală de 3% dar nu şi de prima de 600 lei oferită de stat.

Sumele depuse vor putea fi retrase doar la majoratul minorului şi numai în mod excepţional în cazul în care acesta necesită cheltuieli pentru întreţinerea stării de sănătate sub ameninţarea unor boli cu risc de deces sau chiar a decesului.

Demn de reţinut, atunci când copilul a atins vârsta majoratului, acesta, în calitate de titular al contului sau reprezentantul său legal va putea solicita retragerea integrală a sumelor economisite cu dobânda şi primele aferente oferite de stat. Plata se va face în termen de 15 zile.