Preşedintele României, Klaus Iohannis, se întâlneşte marţi la Casa Albă cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. La debutul întâlnirii, cei doi au primit reprezentanţi ai presei în Biroul Oval.

Întâlnirea cu Iohannis, o "onoare"

"Americanii îi iubesc pe români. Avem o relaţie foarte bună cu România, mai bună ca oricând", a declarat Donald Trump, în Biroul Oval, alături de Klaus Iohannis, despre care a spus că are "respect pentru ceea ce face el şi pentru ceea ce se întâmplă în România".

Întrebat de jurnalişti, dacă va veni în România, preşedintele american a răspuns: "Mi-ar plăcea".

De asemenea, Trump a fost întrebat de unul dintre ziariştii prezenţi despre includerea României în programul Visa Waiver, dar nu a dat un răspuns concret. "Este o chestiune la care ne gândim", a spus Donald Trump.

Preşedintele SUA a spus însă că este o "onoare" să se afle alături de Klaus Iohannis. "Vă mulţumesc, este o onoare să fiu aici alături de preşedintele României. Am respect pentru ce face el şi pentru ce se întâmplă în România. Ştiu că lucrurile merg bine, avem o relatie foarte bună, mai bună decât oricând, relaţii comerciale foarte bune. Sunt foarte mulţi români aici, oameni extraordinari. Sunt foarte multe afaceri româneşti aici. Americanii iubesc românii, au o relaţie bună cu ei", a spus Donald Trump.

Discuţii despre NATO

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre parteneriatul strategic dintre cele două state. "Acum avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic dintre România şi SUA. Facem tot ceea ce se poate la nivelul NATO şi cred că suntem pe drumul cel bun în acest sens", a subliniat şeful statului român.

De asemenea, Donald Trump a spus că trebuie "discutată" şi posibilitatea suplimentării numărului de militari americani prezenţi în România.

În cadrul întrevederii publice, Trump a spus că sunt mai multe ţări pe care le-a numit "great countries", dar care au probleme cu corupţia, una dintre ele fiind şi România. El a adăugat, însă, în prezenţa lui Iohannis că a înţeles că s-au făcut "progrese enorme" în această privinţă.

România, "aliat de nepreţuit"

Marţi, după întâlnirea celor doi şefi de stat, Administraţia Prezidenţială din SUA a publicat un comunicat.

"Preşedintele Donald Trump reiterează şi consolidează parteneriatul Statelor Unite cu România. Donald Trump îl întâmpină pe preşedintele Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a reafirma şi a celebra puternicul parteneriat strategic dintre ţările noastre", se arată în comunicat.

"În anul 2019, România sărbătoreşte 30 de ani de libertate şi democraţie şi continuă să înregistreze mari progrese în depăşirea moştenirii comunismului. Statele Unite şi România au relaţii din ce în ce mai intense în materie de securitate, energie, cooperare în domeniile nuclear civil şi cibernetic, în avantajul ambelor ţări. Cele două ţări vor continua să colaboreze pentru a face faţă provocărilor comune de securitate şi a intensifica parteneriatul economic şi energetic", se arată în comunicat.

Tot acolo, se precizează că "preşedintele Trump intenţionează să intensifice legăturile bilaterale prin susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru a adera la Programul de eliminare a vizelor, în conformitate cu exigenţele legislaţiei americane".

"România este un aliat de nepreţuit în cadrul NATO şi susţine eforturile SUA şi pe cele internaţionale, în regiune şi la nivel mondial. Marcând 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, România s-a dovedit a fi un aliat puternic în cadrul NATO şi îndeplineşte angajamentul de a aloca cel puţin 2% la sută din PIB pentru apărare. România a oferit una dintre cele mai mari contribuţii cu trupe la misiunea NATO în Afganistan şi susţine misiunile din Kosovo, Bosnia şi pe cele ale Coaliţiei pentru învingerea reţelei teroriste Stat Islamic. Armatele celor două ţări colaborează pentru a consolida măsurile de disuasiune pe flancul estic al NATO. În urma întrevederii precedente cu preşedintele Trump, România îşi modernizează armata utilizând multe echipamente americane, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot şi antibalistice. România găzduieşte efective prin rotaţie de aproximativ 1.000 de militari din SUA, precum şi o instalaţie Aegis Ashore americană care oferă susţinere Sistemului antirachetă al NATO. România a asumat angajamentul de a colabora cu Statele Unite pentru contracararea riscurilor cibernetice reprezentate de companii chineze în reţelele 5G", subliniază Preşedinţia Statelor Unite.

"Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru susţinerea securităţii energetice în Europa. Statele Unite vor colabora cu România pentru îmbunătăţirea climatului de investiţii şi pentru a ajuta ţara să utilizeze mai bine vastele resurse de gaze naturale. Aceste eforturi vor amplifica oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, vor îmbunătăţi prosperitatea poporului român şi vor consolida securitatea energetică în regiune. România susţine eforturile de diversificare energetică în Europa ale Administraţiei Trump, care contribuie la reducerea dependenţei ţărilor europene de surse energetice ruse. România s-a opus proiectului Nord Stream II şi altor proiecte de oleoducte care amplifică dependenţa Europei de Rusia. Statele Unite şi România sunt susţinători puternici ai Iniţiativei celor Trei Mări, care este importantă pentru intensificarea accesului pe pieţele energetice şi pentru securitate", precizează Casa Albă.