Revocată luni din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi a făcut, la prânz, declaraţii transmiţându-le foştilor săi subordonaţi, dar şi românilor să nu abandoneze lupta anticorupţie, căci "corupţia poate fi învinsă".

Laura Codruţa Kovesi a făcut declaraţii pe holul sediului DNA, fiind încojurată de mai mulţi procurori.

"Decretul de revocare emis de preşedintele României lasă un mare semn de întrebare. Va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei? (…) Motivarea (n.r. Curţii Constituţionale) sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţie", a spus Kovesi.

Ea a spus că va rămâne procuror, dar nu va mai lucra în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În discurs, Kovesi le-a mulţumit colegilor săi din DNA şi tuturor procurorilor din Ministerul Public: "Vă mulţumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism. Vă mulţumesc că aţi mers înainte indiferent cât de atacaţi am fost".

De asemenea, fostul procuror şef al DNA a spus că, în ultimii 5 ani, instituţia a obţinut rezultate bune şi a "demonstrat că legea este egală pentru toţi". "Procurorii DNA au făcut investiţii despre persoane care păreau de neatins", a spus Laura Codruţa Kovesi.

"Episodul de azi nu este o înfrângere. (…) După şase ani la conducerea Parchetului General, 5 ani, o lună şi 24 de zile în funcţia de procuror şef al DNA vă spun că nimic nu poate fi pus în balanţă faţă de continuarea acestei lupte", a adăugat Kovesi.

Fosta şefă a DNA a spus că, după felul în care tratează legile Justiţiei, politicienii "vor protecţie pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor".

"Sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toţi ştim asta. Am văzut cu toţii ce mai rămâne din legile penale. Voinţa politică în acest moment nu este pentru o justiţiei eficientă, ci pentru blocarea anchetelor şi blocarea justiţiei", a mai precizat aceasta.

În fine, Kovesi a spus că pledoaria DNA este pentru o legislaţie stabilă, în care procurorii să fie independenţi. Foştilor subordonaţi, ea le-a transmis: "Dragi colegi, nu abandonaţi. Continuaţi să vă faceţi treaba şi nu abandonaţi".

În fine, Laura Codruţa Kovesi a avut un mesaj şi pentru cetăţenii României: "Corupţia poate fi învinsă. Nu abandonaţi!".

Citește și: Iohannis a semnat decretul pentru demiterea șefei DNA. Preşedintele, acuzat de "laşitate"