Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, este favorită pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al Parchetului European.

Ea s-a clasat prima pe lista celor trei candidaţi admişi după interviul de săptămâna trecută. Următorii sunt un procuror din Franţa şi unul din Germania, scrie Digi24.ro.

Rezultatul selecţiei a fost transmis Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European, forurile care vor lua decizia numirii procurorului-şef al Parchetului European.

Conform regulamentului Parchetului European, adoptat în urmă cu doi ani, Parlamentul European și Consiliul Uniunii trebuie să voteze și să ajungă la un nume comun cel târziu până la data 1 martie. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat deja după acest anunţ. "Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi şi vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE, mâine dimineaţă voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de justiţie”, a declarat Tudorel Toader pentru stiripesurse.ro.