Financial Times şi Politico, două publicaţii influente în politica europeană, au anunţat marţi că Laura Codruţa Kovesi va fi susţinută de Franţa în preluarea poziţiei de procuror-şef al Parchetului European.

Ambele publicaţii citează o declaraţie, făcută marţi, de Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe, în care majoritar este partidul condus de preşedintele francez Emmanuel Macron, precum şi surse oficiale de la Paris.

"Guvernul francez va informa Consiliul în viitorul apropiat că a decis să o sprijine pe Laura Codruţa Kövesi," a afirmat Dacian Cioloş, potrivit hotnews.ro.

Anterior acestor declaraţii, cotidianul Financial Times a mai scris că Franţa a decis să o susţină pe Kovesi pentru conducerea Parchetului în locul propriului candidat, Jean-François Bohnert, care a fost intervievat zilele trecute pentru obţinerea șefiei Parchetului Financiar European.

Un oficial francez a declarat pentru cotidianul francez că decizia de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi are rolul de a asigura un echilibru geografic mai bun al funcţiilor de conducere în Uniunea Europeană, dat fiind că încă nu există niciun post alocat Europei de Est. De asemenea, decizia evidenţiază angajamentul Parisului în sensul respectării statului de drept şi în favoarea eforturilor Laurei Codruţa Kovesi de a susţine aceste principii în România. "Decizia va permite şi constituirea rapidă a Parchetului European, pe care noi l-am susţinut activ", a declarat oficialul francez, scrie hotnews.ro.

Numirea unui procuror-șef european a fost imposibilă sub preşedinţia română a UE pentru că Laura Codruța Kovesi, candidata plasată cu cele mai mari şanse în cursă, a fost blocată de propriul guvern.

Chiar la finalul săptamanii trecute, la recepția de Ziua Franței, premierul Viorica Dancilă le-a spus jurnaliștilor că nu o va susține nici acum pe Kovesi pentru această funcție.