Proiectul de lege pentru implementarea brăţărilor electronice de monitorizare a cazurilor de violenţă domestică va fi finalizată luna viitoare şi va intra în dezbatere publică. Brăţările vor fi purtate atât de victimă cât şi de agresor, pentru ca sistemul să semnalizeze încălcarea distanţei de protecţie stabilită de instanţă.

Informaţia a fost făcută publică de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, într-o conferinţă de presă organizată, marţi, la Oradea.

„Consider că este încă un pas important pe care l-am făcut în domeniul combaterii violenţei domestice, în contextul în care, în ciuda modificărilor aduse legislației, se înregistrează o creştere continuă a numărului de agresiuni. Vom comunica mai mult despre acest subiect imediat ce vom pune în dezbatere publică acest proiect de lege. Sistemul este dezvoltat pe platforma 112, ceea ce va permite purtarea acestor brăţări atât de victimă cât şi de către agresor”, a explicat ministrul.

Ministrul afacerilor interne Carmen Dan a anunţat încă din luna ianuarie a acestui an că lucrează la un proiect de lege pentru implementarea brăţărilor electronice de monitorizare.

Agresorul va fi obligat să poarte un dispozitiv, iar în cazul în care se apropie de victimă, acel dispozitiv va emite un semnal care îi va alerta pe poliţişti.

Sistemele de supraveghere ar costa statul 5 milioane de lei. 30 de țări din lume folosesc deja sistemul electronic de monitorizare. Studiile au arătat că odată monitorizați, 95% dintre agresori se tem să mai calce strâmb.