Autorităţile din patru judeţe ale ţării - Maramureş, Iaşi, Galaţi şi Vaslui - au decis că, începând de luni, 6 aprilie, locuitorii vor fi obligaţi să se protejeze pe sine şi pe alţii acoperindu-şi nasul şi gura cu măşti, medicale sau improvizate.

În funcţie de judeţ, noua regulă este impusă în mai multe spaţii închise, cum ar fi magazine, pieţe, farmacii, tramvaie.

"Începând cu data de 6 aprilie 2020, devine obligatorie pentru toţi cetăţenii judeţului Maramureş sau pentru cei care tranzitează judeţul, acoperirea feţei (nas, gură) cu mască, inclusiv măşti improvizate sau alte materiale de protecţie, de unică folosinţă sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2. Măsura va fi aplicată în spaţii publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecţie respiratorie sau nu", a declarat prefectul de Maramureş, Silviu Ungur.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a hotărât: "În mijloacele de transport în comun din Judeţul Iaşi, precum şi în toate spaţiile publice închise (spaţii comerciale, farmacii, pieţe agroalimentare, instituţii publice etc.) purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi nasului este obligatorie. Aceste mijloace de protecţie constau în: măşti de protecţie, eşarfe, fulare, alte articole vestimentare etc".

În aceeaşi sedinţă s-a decis şi faptul că administratorii şi deţinătorii magazinelor, farmaciilor, pietelor nu vor permite cetăţenilor accesul fără mijloace de protecţie. Tot în aceste locuri, vor trebui montate covoare îmbibate cu substanţe dezinfectante, potrivit Mediafax.ro.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a stabilit, sâmbătă, ca toţi locuitorii judeţului să aibă acoperite nasul şi gura. "Am emis, la fel ca cei din judeţul Galaţi, o hotărâre de Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.", a declarat, pentru Mediafax, prefectul judeţului Vaslui, Mircea Gologan.

Potrivit acestuia, cetăţenii vor trebui să poarte, de luni, orice mijloc prin care să-şi acopere nasul şi gura în locurile publice şi în spaţiile comerciale.

Nu este, deci, obligatoriu ca aceste mijloace de protecţie să fie măşti medicale. Se pot folosi eşarfe, măşti din pânză sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura. Aceleaşi condiţii au fost impuse şi la Galaţi.