Premierul României, Ludovic Orban, a anunţat, joi, că Guvernul a decis să plătească şomajul tehnic pentru angajaţii firmelor afectate direct de criza coronavirusului. De asemenea, Orban a anunţat că s-au alocat bani pentru rambursarea TVA, "pentru a asigura fluxuri de capital".

Bani pentru rambursarea TVA

Ludovic Orban a făcut declaraţii la ora 10, prezentând principalele decizii adoptate în şedinţa Guvernului care a durat până târziu în noaptea de miercuri spre joi. 

"Am decis să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem cu 5 miliarde în primă fază. Suntem pregătiţi să mai majorăm cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi chiar până la o majorare cu 15 miliarde", a spus premierul. 

El a adăugat: "Practic garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele este subvenţionată 100%. De asemenea, garanţia funcţionează pentru 90% din credite, dacă sunt până într-un milion, şi 80% pentru creditele de peste 1 milion lei".

Premierul a anunţat că Guvernul a stabilit să asigure rambursarea TVA către firme până la suma de 9 miliarde lei "pentru a asigura fluxuri de capital, injecţii pentru companii, tocmai pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcţionare". 

Orban a mai anunţat că s-a stabilit ca, la rectificarea bugetară, să crească bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale. Premierul a spus că, la preluarea mandatului, se înregistra o întârziere de un an pentru decontarea acestora către firme. 

Şomaj tehnic asigurat

Premierul României a anunţat, joi, că Guvernul a decis că va asigura plata şomajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii prin ANOFM. "Este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe companii nu au capacitatea, pentru că li s-au redus veniturile, să asigure plata salariilor angajaţilor şi există riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară, utilizându-se cazul de forţă majoră sau să li se suspende contractele de muncă", a explicat Ludovic Orban. 

Concret, Guvernul va plăti din bugetul fondului de şomaj 75% din salariul brut - indemnizaţia lunară pentru perioada de şomaj tehnic - dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. 

Pentru angajatorii direct afectaţi de restricţiile impuse de răspândirea coronavirusului (hoteluri, restaurante, cafenele, instituţii de spectacole şi altele cărora li s-a suspendat activitatea pe perioada stării de urgenţă) va fi asigurată plata şomajului tehnic. 

Guvernul va plăti şomajul tehnic şi pentru angajaţii companiilor care au fost afectate indirect şi care vor arăta că le-a scăzut cifra de afaceri cu minimum 25%. 

Premierul Ludovic Orban a spus că la nivelul Guvernului a fost analizată şi o "măsură activă de susţinere a companiilor pentru plata salariilor", însă aceasta n-a fost considerată cea mai potrivită. "Am luat totuşi decizia de a susţine plata șomajului tehnic şi din cauza contextului în care ne găsim. Dacă am fi ales măsura activă, am fi instituit obligaţia acestor angajaţi de a se duce la muncă. Am considerat că pe moment e mult mai utilă măsura de a plăti acest şomaj tehnic, neobligându-i să meargă la serviciu, ci să stea acasă", a spus premierul. 

Bani la Sănătate şi MAI

Prim-ministrul a transmis că economia României "trebuie să funcţioneze, mai ales în punctele cheie, în domeniul energiei, de utilităţi, de servicii publice, toate instituţiile statului trebuie să funcţioneze, toată zona medicală, de aprovizionare a populaţiei, zona comercială". El le-a solicitat tuturor acestor companii să ai măsuri de protejare a angajaţilor. 

Pe de altă parte, Ludovic Orban a mai anunţat că s-a decis suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 42 de milioane lei, pentru susţinerea centrelor de carantină din toată ţara. Bugetul Ministerului Afacerilor Interne a fost suplimentat cu 100 de milioane lei "pentru a putea susţine activitatea şi a asigura sumele pentru achiziţiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri din subordine, poliţie, poliţie de frontieră, DSU sau Jandarmerie".

Premierul a anunţat şi că s-a asigurat "capital de lucru" pentru compania de stat Unifarm pentru a eficientiza derularea achiziţiilor necesare susţinerii activităţii în cadrul spitalelor şi Direcţiilor de Sănătate Publică.