Poliţiştii francezi au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă sâmbătă, în Paris, pentru a dispersa protestatarii care îşi manifestă dezacordul faţă de scumpirea carburanţilor. Estimările făcute de presa franceză arată că în centrul capitalei Franţei protestează circa 30.000 de oameni şi intervin 3.000 de poliţişti.

Porecliţi “veste galbene”, pentru că poartă acele veste reflectorizante pe care toţi şoferii sunt obligaţi să le aibă în maşini, manifestanţii au încercat să se apropie de Palatul Elysée, sediul Preşedinţiei, scrie g4media.ro.

Autorităţile franceze interziseseră adunările în proximitatea Palatului Elysée, şi au stabilit Champ-de-Mars, situat în faţa Turnului Eiffel, drept loc permis pentru protest. Însă reprezentanţii mişcării, care a început ca un protest împotriva creşterii impozitelor la carburant, dar s-a diversificat pe zi ce trece, au respins acest punct de adunare şi au cerut să se poată apropia de reşedinţa lui Macron. Solicitare căruia i-au dat curs sute de ”veste galbene”, care au folosit mobilier urban pe care l-au lansat împotriva forţelor de ordine care stabiliseră un cordon de securitate.

De asemenea, manifestanţii cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron prin sloganuri şi pancarte. „Franţa este nervoasă” este un alt mesaj care se regăseşte pe mai multe pancarte.

În urma acestor conflicte, cel puţin o persoană a fost arestată, au anunţat surse din cadrul poliţiei. Deocamdată, însă, nu s-au raportat persoane rănite.

Protest în toată ţara

Manifestaţiile au început în Franţa sâmbăta trecută, când peste 280.000 de persoane au luat parte la proteste în peste 2.000 de locaţii din ţară.

De atunci, protestatari îmbrăcaţi în veste reflectorizante, pe care toţi şoferii francezi trebuie să le aibă în vehiculele lor, au blocat autostrăzi din întreaga ţară, obstrucţionând accesul la depozite de carburanţi, centre comerciale şi unele fabrici.

Manifestanţii protestează faţă de scumpirea preţurilor carburanţilor după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a introdus taxe mai mari la combustibil.