Femeia din Cluj care şi-a ucis copilul de numai 9 ani în bătaie era diagnosticată cu retard mintal şi tulburare de personalitate. Cu toate acestea, psihologul care se ocupa de caz a permis ca aceasta să îşi crească copiii pe care i-a abandonat la naştere.

Potrivit hotnews.ro, Consiliul Judeţean Cluj a dispus, marţi, un audit la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, la sesizarea Avocatului Poporului. 

CJ Cluj precizează că femeia este încadrată în grad de handicap grav. "Alte aspecte menţionate: impulsivitate, toleranţă scăzută la frustrare, (...) în trecut a experimentat episoade de incoerenţă, comportament inadecvat / agresiv, ideaţie suicidară. Cu toate acestea, în condiţiile în care mama copilului a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat «că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie»", se arată în auditul DGASPC Cluj.

Femeia, în vârstă de 36 de ani, a fost monitorizată timp de şase luni de DGASPC, după ce şi-a luat doi copii, printre care şi pe Luca, băiatul omorât, din centrele de plasament unde îi părăsise după naştere, scrie stiridecluj.ro.

Potrivit sursei, CJ Cluj a identificat mai multe nereguli care existau în cadrul DGASPC, încă din septembrie 2018, de atunci efectuându-se nouă controale care s-au încheiat cu mai multe plângeri penale şi comisii de disciplină. După auditul care a avut loc marţi, CJ a identificat mai multe probleme în sistemul instituţiei, deficienţe care provin dintr-o legislaţie neclară, mult prea birocratică, care nu pune accentul pe nevoile copiilor.

"Totodată, la acest moment, există şi suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiştii instituţiei în cauză. În ultimii patru ani, conducerea DGASPC Cluj a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii. Aceste situaţii au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind şi acum pe rolul instanţei de judecată", mai precizează comunicatul CJ Cluj, potrivit hotnews.ro.

După cum se știe, femeia şi-a omorât copilul în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o locuinţă din Cluj-Napoca. Pe corpul băieţelului, anchetatorii au descoperit urme de agresiune, care arătau că moartea lui Luca a fost una violentă. Mama copilului şi-a recunoscut vina în faţa procurorilor şi a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit unor statistici publicate de hotnews.ro, în România, numărul cazurilor de abuz al copiilor creşte anual cu aproximativ 1.000. În 2018, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a raportat aproximativ 15.000 de cazuri de violenţă asupra copilului, dintre care 1.173 de cazuri de abuz fizic. Dintre cazurile de violenţă fizică, 1.005 au avut loc în familie.