Unul dintre cele mai folosite medicamente de tuse, Eurespal, este retras de pe piață de către producătorul francez, după ce s-a constatat că substanța activă a medicamentului, și anume fenspirida, ar putea provoca probleme cardiace.

Potrivit libertatea.ro, farmaciile din România au primit, luni, o atenţionare din partea producătorului francez al produsului Eurespal care le trasmitea oprirea distribuirii şi comercializării acestui medicament, atât siropul cât şi comprimatele.

Hotărârea a venit după ce au fost realizate mai multe studii pe medicament în ultimul an şi s-a aflat că substanţa activă a acestuia - fenspiridă - poate provoca aritmii cardiace. 

"În această săptămână are loc la Londra, la sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, reuniunea comitetului de profil şi pe agenda de lucru se află şi problema de siguranţă a fenspiridei, care e substanţa activă din acest medicament. Noi vom publica automat pe site-ul agenţiei traducerea comunicatului de presă al Agenţiei Europene a Medicamentului, comunicat care va fi emis imediat după terminarea acestei reuniuni", a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivele Medicale, Anca Crupariu.

Eurespal este un medicament popular în România, prescris tocmai pentru că este potrivit oricărei forme de tuse, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Sursa citată mai precizează că în Franţa, producătorul a retras toate produsele de pe piaţă şi din depozite. Tot firma a mai cerut medicilor să nu îl mai prescrie, iar cei care fac tratament cu el să înceteze administrarea medicamentului şi să arunce flacoanele şi cutiile rămase.