Ministerul Afacerilor Externe a transmis un mesaj de avertizare pentru românii care se află sau care vor să meargă în Grecia, anunţând că autorităţile elene au informat despre riscul contractării virusului West Nile, scrie hotnews.ro.

Până acum, au fost raportate 25 de cazuri de infectare, iar două persoane au decedat. Potrivit MAE, regiunile afectate sunt Katerini, Topeiros Xanthi, Nestos Kavala, Larisa, Sofades Kaditsas, East Attica, Spata.

Se recomandă să se folosească îmbrăcăminte care să acopere cea mai mare parte a corpului şi, de asemenea, folosirea unui spray special atât pentru corp, cât şi pentru mediul înconjurător. 

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Semnele infectării cu virusul West Nile 

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, semnele infectării cu virusul West Nile sunt febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate. Persoanele care au aceste simptome trebuie să meargă la cel mai apropiat cabinet medical. 

Totuşi, conform sursei citate, aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu West Nile nu au simptome. 

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani, cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară, spun specialiştii.


Recomandările specialiştilor de la Institutul "Cantacuzino" pentru a preveni contractarea bolilor transmise de ţânţari: 

- evitarea expunerii între apusul de soare şi zorii zilei, când ţânţarii au cea mai mare activitate sau îmbrăcarea unor bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi şosete;

- utilizarea de substanţe repelente, care conţin DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide), pe părţile neacoperite ale corpului;

- evitarea pătrunderii ţânţarilor în case prin montarea de plase la uşi şi ferestre;

- folosirea benzilor impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării ţânţarilor în camera de dormit;

- utilizarea în interiorul locuinţei a spray-urilor sau a altor produse insecticide, dar şi a uleiurilor aromatice pe bază de lavandă sau ulei de crizantemă;

- aplicarea de permethrin pe haine, plase de ţânţari, pereţii cortului sau pe alte materiale, dar nu pe piele;

- eliminarea apei stagnate, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, bidoanelor şi găleţilor, îndepărtarea anvelopelor uzate din curţi, curăţarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer.