A încheiat anul 2018 cu noi taxe în economie şi începe anul 2019 cu intenţia de a legifera sancţiuni pentru presă. Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, care a iniţiat în ultimele zile ale anului precedent o nouă Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, cu noi taxe pentru companiile din mai multe sectoare de activitate, a anunţat că îşi doreşte modificarea legislaţiei aşa încât jurnaliştii care publică informaţii neverificate să fie amendaţi.

Declaraţiile sale privind această intenţie au fost făcute, joi, în contextul unui scandal declanşat de dezvăluirile senatorului PNL Florin Cîţu despre faptul că angajaţilor din Ministerul Finanţelor li s-a cerut măsluirea datelor privind execuţia bugetară pe anul 2018, aşa încât acestea să ascundă depăşirea limitei deficitului bugetar asumat, de 3%.

Teodorovici susţine că acuzaţia este o "bazaconie totală şi o imbecilitate", afirmând că presa ar trebui să verifice astfel de informaţii înainte de a le publica.

"Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice, dar o să verific personal acest lucru, şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă", a spus Teodorovici, conform ziare.com.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor nu a vrut să comenteze informaţia apărută în spaţiul public conform căreia a trimis premierului Viorica Dancila o scrisoare prin care cere înlocuirea şefului ANAF, Ionut Mişa.

Senatorul PNL Florin Cîţu a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook, că va informa Eurostat despre manipularea indicatorilor economici în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare, cerând ca experti ai opoziţiei să verifice corectitudinea execuţiei bugetare.