Peştele confiscat, marţi, în urma celor 150 de percheziţii derulate în România, Italia, Spania, Franţa şi Ungaria, dintre care 115 în România, în dosarul unui grup infracţional organizat în domeniul pescuitului, era contaminat cu mercur şi nu a ajuns în magazine, fiind capturat înainte de a fi introdus în România. 

"Este o acţiune în coordonarea Eurojust şi Europol. Ceea ce pot spune este că peştele era braconat în apele teritoriale ale acestor trei ţări şi că suspecţii intenţionau să vândă acest peşte în România", a declarat ministrul afacerilor interne Carmen Dan, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea.

Potrivit acesteia, întreaga cantitate de peşte a fost oprită la vamă, la intrarea în România. "Vorbim de aproximativ 30 de tone de peşte despre care sunt informaţii relevante că ar conţine o cantitate mai mare de mercur decât cea maxim admisă pentru consum, tocmai pentru că era pescuit din ape în care pescuitul era interzis din cauza gradului de poluare", a mai spus ministrul.

Peste 150 de percheziţii au fost lansate, marţi dimineaţă, în mai multe judeţe din România şi în Italia, Spania, Franţa şi Ungaria, în cadrul unui dosar ce vizează anihilarea unui grup infracţional organizat în domeniul pescuitului, la nivel internaţional. 

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari) ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Ea nu funcţiona după un sistem piramidal, ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.).