De la 1 septembrie, punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că pensionarii vor avea pe talon o creştere de aproximativ 15%.

"Practic, de la data de 1 septembrie, toate cele 5 milioane de pensii care sunt bazate pe contributivitate se majorează în funcţie de valoarea punctului de pensie, şi anume de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, dar nu uităm de cei mai sărmani dintre pensionari, adică cei care încasează indemnizaţia socială, cea denumită pensie minimă, de la valoarea de 640 la valoarea de 704 lei. Toate pensiile în acest moment sunt recalculate, cupoanele de pensie sunt tipărite, sunt distribuite către Poşta Română şi primele sume au fost achitate către Poşta Română, şi începând de luni (2 septembrie – n.r.) se vor face şi primele plăţi", a declarat Budăi pentru mediafax.ro.

Potrivit ministrului, procentual, majorarea va fi de 15% "în mână". "Dacă ne referim la procente, este vorba de aproximativ 15% pentru toţi pensionarii. Această majorare este stabilită prin Ordonanţa 114 şi Noua Lege a Pensiilor", spune Budăi.

Ministrul a dat asigurări că există bani la buget pentru această creştere: "Plăţile se vor face şi nu vom avea sincope până la sfârşitul anului".

Budăi a precizat şi că următoarea majorare a punctului de pensie va avea loc la 1 septembrie 2020, când valoare va creşt la 1.775 lei.