Şoferii din Republica Moldova care doresc să îşi redobândească dreptul de a conduce după ce au fost prinşi beţi la volan sunt obligaţi, de săptămâna aceasta, să urmeze un program de reeducare în care iau parte la autopsii şi spală cadavre la morgă.

Reeducare la morgă

Potrivit publika.md, programul de reeducare a şoferilor are o durată de trei luni și mai implică vizite la spitale pentru a acorda ajutor victimelor accidentelor rutiere şi participarea la conferinţe privind riscurile pe care le implică consumul de alcool.

Primii şoferi înscrişi în programul de reeducare prevăzut în pachetul de legi anti-alcool promovat de Guvernul moldovenesc şi-au început procesul de reabilitare săptămâna aceasta.

Din cei şase bărbaţi care s-au prezentat la morga din Chişinău, unul a renunţat pentru că i s-a făcut rău, iar alţi cinci au participat vreme de cinci ore la autopsii, au spălat cadavre şi au curăţat locurile de depozitare ale acestora.

"Rămâne ca o lecţie"

Şoferii le-au declarat jurnaliştilor moldoveni că experienţa i-a marcat pe tot restul vieţii. "Ceea ce vezi aici, experienţa de la morgă rămâne ca o lecţie. După acest curs, persoana nu mai are nevoie de dezalcoolizare. Înţelege consecinţele alcoolului", a spus unul dintre şoferi.

Autorităţile moldoveneşti estimează că programul va da rezultate. "Va fi un impact psihologic foarte mare, pentru că nu toţi rezistă. Numai mirosul şi vederea cadavrului şi deja este impactul psihologic asupra persoanei", a declarat presei directorul Centrului de Medicină Legală, Valeriu Savciuc.

Pe banii contravenienţilor

Conform presei de peste Prut, programul este susţinut chiar de şoferi, obligaţi să achite o taxă de 4.000 lei moldoveneşti, echivalentul a 949 lei româneşti, şi cuprinde 12 sesiuni din care nouă de grup şi trei individuale.

Odată cu intrarea în vigoare a pachetului de legi anti-alcool, şoferii prinşi la volan în stare de ebrietate rămân fără permisul de conducere până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti.

În cazul în care instanţa hotăreşte suspendarea dreptului de a conduce, şoferii se pot înscrie la examenul pentru recuperarea permisului de conducere doar dacă urmează programul de reabilitare.