Moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", depusă de Opoziţie, a căzut, joi, după ce doar 161 de parlamentari au votat împotriva Cabinetului PSD-ALDE, susţinut de UDMR. Pentru a trece, moţiunea avea nevoie de 233 de voturi. „Nici măcar semnatarii nu au mai votat toţi“, a spus cu satisfacţie deputatul PSD Florin Iordache la finalul şedinţei.

Numai ce vrea Puterea

Înainte să înceapă şedinţa de plen, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat la Digi 24 că „oamenii trebuie să ştie că moţiunile de cenzură iniţiate de Opoziţie au rareori şanse de a fi adoptate”, semn că avea demersul avea şanse reduse din start. „Cine nu votează azi moţiunea e mai prost decât Dăncilă şi mai ticălos decât Dragnea”, a mai spus Orban.

La începerea reuniunii, PNL a cerut ca plenul Parlamentului să adopte două declaraţii, una pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în Justiţie, cealaltă privind situaţia economică dezastruoasă din România, dar Florin Iordache, care conduce şedinţa Camerei Deputaţilor în absenţa lui Liviu Dragnea, a refuzat să supună la vot propunerea. ”În niciun caz nu voi supune la vot”, a spus Iordache.

„Parlamentul a devenit o cazemată militarizată a Jandarmeriei. De ce azi, când am venit toţi la muncă, Parlamentul e plin de jandarmi? În afara Parlamentului e plin de jandarmi. Vă e frică să ieşiţi printre oameni? Cine a solicitat prezenţa trupelor de jandarmi în afara Parlamentului? Jandarmii stau în Parlament să apere penalii din majoritatea parlamentară“, a spus deputatul PNL, căruia Florin Iordache i-a tăiat microfonul.

„Faceţi un abuz”

Parlamentarii USR au ridicat pancarte pe care scria “Demisia!” şi “Nu daţi OUG!” şi au strigat spre membrii Guvernului: „Infractorilor, ruşine!“, în timp ce liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, l-a avertizat pe Iordache că „faceţi un abuz!“.

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat că „Această guvernare a dat ieri foc economiei. Guvernul marionetă trebuie să plece azi. Este periculos ca ţara să rămână pe mâna acestui grup organizat care distruge statul de drept. Cei dintre voi care vot vota pentru acest grup organizat vor fi împotriva României”.

Dăncilă: „Vreţi să pierdeţi alegerile viitoare”

Premierul Viorica Dăncilă a catalogat moţiunea drept un „text profund neserios” şi a spus că va schimba „oricâţi miniştri este nevoie pentru a face ceea ce este scris în programul de guvernare”.

„Nu o remaniez în niciun caz pe Carmen Dan pentru motivele invocate de dvs. Am crezut că citesc o moţiune împotriva Guvernului Macron: tunuri cu apă, bastoane, asta am văzut la Paris. Dacă ar fi un vot secret pentru menţinerea sau remanierea domnului Tudorel Toader, votul pentru susţinerea domnului ministru ar fi cu mult peste majoritatea pe care o avem noi în Parlament. Chiar în rândurile dvs au fost persoane cercetate abuziv, chiar dacă mai puţine decât în PSD. PNL ar trebui să apere individul împotriva abuzurilor statului. Mai bine v-aţi ocupa despre respectarea drepturilor omului. Nu cred că România trebuie să da socoteală împotriva altor state. România trebuie să fie tratată cu respect. Cum e posibil ca 9 români pe care i-aţi trimis în PE să voteze împotriva României, cu câteva zile înainte ca România să sărbătorească 100 de ani. Eu voi da socoteală în faţa românilor, dar nu voi da niciodată socoeteală în afara ţării. Majorările de pensii şi saliri au fost cu 8 puncte peste rata inflaţiei, ceea ce înseamnă că românii au mai mulţi bani pentru cumpărare ca anul trecut. Ne acuzaţi că am crescut pensiile. Vreţi deja să pierdeţi alegerile viitoare? Dacă ar fi să veniţi dvs la guvernare, aţi opri creşterea de venituri pe care noi le-am propus prin legea salarizării şi legea pensiilor. Deci dacă aţi veni la guvernare aţi tăia din nou pensiile şi salariile”, a spus Dăncilă.

„Am scăpat de Ceauşescu şi am dat de taică-său”

Florin Roman, deputat PNL a amintit că în urmă cu 29 de ani, la Timişoara, se declanşa Revoluţia şi că în decembrie 1989 „am scăpat de Ceauşescu, dar am dat de taică-său, Dragnea”, reproşându-i Vioricăi Dăncilă, căreia i-a transmis că mulţi români o consideră „analfabetă funcţional”, că „sunteţi un premier mânjită pe mâini cu sângele românilor de la 10 august”.

„Credeţi în Dumnezeu? Puneţi dormi liniştită noaptea? Nu vă bântuie chipurile românilor bătuţi cu bestialitate în 10 august? Aţi umplut străzile cu tâlhari şi violatori doar ca să vă salvaţi corupţii. Doamna Dăncilă, credeţi în Dumnezeu, sau Dumnezeul dvs este Liviu Dragnea?”, a spus deputatul PNL.

UDMR critică, dar ajută PSD-ALDE

În ce priveşte UDMR, liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, a criticat guvernarea, dar mai ales Opoziţia, iar parlamentarii maghiari nu au votat moţiunea, ajutând astfel coaliţia PSD-ALDE.

„Rata absorbtiei fondurilor europene e scandalos de mică. Bugetul pe anul 2019 nu e gata, vă întrebăm şi noi de ce. Acest proiect de OUG care la modul general vrea să reglementeze câteva chestiuni fiscale şi nu numai schimbă noi prevederi fiscale, inventează noi taxe, aruncă în aer bursa de valori, economia şi mai ales speranţa. Fără consultare, fără pregătire, fără analiză. Aţi creat un şoc, un haos imens”, a spus şeful UDMR despre guvernare, criticând apoi neputinţa PNL, USR şi PMP: „Unde e rezerva de voturi? Unul din liderii opoziţiei mi-a explicat că doza de curaj din PSD depinde de curajul nostru. Perplexitatea mi-a fost mai mare decât uimirea când am auzit această încercare de a ne aburi. Dincolo de asta, nu există o alternativă, nu există o ofertă convingătoare. PSD guvernează, iar voi vă faceţi că faceţi opoziţie”, a spus Kelemen Hunor.

Ponta, vot contra PSD

Preşedintele Pro România şi fost lider al PSD, Victor Ponta a cerut să fie lăsat să vorbească 5 minute, explicându-i lui Florin Iordache „că pentru PSD eu am făcut mai mult decât Kelemen Hunor”, dar primind replica „Nu, pentru dumneavoastră nu avem timp”.

Ponta a spus că va vota moţiunea de cenzură pentru a arăta că nu este de acord cu politicile fiscale ale PSD, contrare celor din 2015: „Acel program din 2015 le-a adus bunăstare românilor. Doamna Dăncilă a zis chiar de la acest microfon nu va introduce niciun fel de taxe. Înţeleg că se vor introduce 6-8-10 noi taxe. Salariile noastre, ale deputaţilor, vor creşte, iar pensiile vor fi îngheţate. Cred că să îngheţi pensiile pentru a creşte salariile parlamentarilor e ceva ce eu ca social democrat nu pot să susţin. Am auzit că bărbăţia nu se găseşte la librărie. Dar se găsesc înţelepciune şi bun-simţ, aşa că mergeţi la llibrărie!”

Şerban Nicolae: „Corupţii nu violează!”

Senatorul PSD Şerban Nicolae l-a apostrofat pe Florin Iordache pentru timpul acordat UDMR, a ridiculizat Opoziţia şi a luat apărarea persoanelor condamnate pentru corupţie.

„Moţiunea îmi aminteşte de un banc: un tip care se duce cu o gloabă la târg, cu un cal ştirb, deşirat, vai de el. lumea l-a întrebat: l-aţi adus să-l vindeţi? Nu, l-am adus să-l fac de râs. Am impresia că aşa faceţi şi voi cu preşedintele PNL şi cu întâiul chiriaş al ţării. Guvernul Cioloş a iniţiat legea recursului compensatoriu. Întrebaţi-o pe Prună, fostul ministru al Justiţiei. Corupţii nu violează fetele la lift. Infractorii pe care voi i-aţi eliberat violează”, a spus Nicolae.

Viorica merge mai departe

La finalul dezbaterilor, premierul Viorica Dăncilă a declarat că oricât i s-ar cere demisia nu şi-o va prezenta, susţinând că acest lucru îi este solicitat în mod jignitor, de oameni care urăsc.

„Nu am înţeles nimic pozitiv, nu am înţeles nimic din prestaţia pe care o aveţi în faţa românilor. Cred că mulţi de acasă se aşteptau la mult mai mult. Doamna Turcan, jignirile sunt atributul oamenilor slabi. Dvs şi toţi cei care m-au jignit azi sunt oameni slabi. Numai ura vă ghidează şi acţiunile, şi intervenţiile. Sunt destul de puternică să merg mai departe. Această moţiune total lipsită de realitate nu va trece. Strigaţi de câte ore vreţi „demisia“! Nu îmi dau demisia, pentru că am certitudinea că România merge pe drumul cel bun, că românii apreciază msăurile pe care le luăm”, a încheiat Dăncilă, înainte să pornească spre Guvern, pentru şedinţa în care pare că va emite ordonanţa ce instituie noi suprataxe pentru economie, dar şi desfiinţarea de facto a Pilonului II de pensii.