Camera Deputaților și Senatul au respins, marți, în plenul reunit, moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție împotriva Guvernului Dăncilă. Au fost 200 de voturi "pentru", iar ca să fie demis Guvernul în favoarea moțiunii de cenzură ar fi trebuit să voteze cel puțin 233 de parlamentari.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.

Ludovic Orban declara, joia trecută, că opoziția are asigurate 215 voturi la moțiunea de cenzură.

„Românii au votat împotriva corupției, a poliției politice și a incompetenței pe care Guvernul Dăncilă a demonstrat-o. Sunteți guvernul nedemocratic al lui Liviu Dragnea. Oamenii vor să fie trimis acasă Guvernul”, a declarat vicepreşedintele PNL Raluca Turcan la dezbaterea moţiunii.

Românii nu mai vor un guvern girat de penali, a spus şi președintele USR, Dan Barna. El a reproșat guvernului Dăncilă că a alungat românii din țară. „Nu avem şomaj pentru că anul trecut a fost an cu natalitate cea mai mică din ultimii 50 de ani. România se mută în străinătate. Practic, alungaţi românii din ţară. Vă îndemn să începeţi să ascultăţi voinţa românilor pentru că de doi ani şi jumătate nu aţi făcut-o”, a mai spus Dan Barna.

Președintele Pro România, Victor Ponta, a spus că nu a semnat moțiunea de cenzură pentru că aceasta nu a fost făcută cu intenția de a duce la o schimbare de guvern. El a spus însă că, votând moțiunea, vrea să atragă atenția premierului Viorica Dăncilă că „bomba bugetară” a explodat deja, făcând astfel o paralelă cu serialul „Cernobîl”.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat opoziția că „abuzează de amenințări cu dosare penale”. „Cred că aveți un culoar la DNA care face dosare politice”, a spus el, avertizându-i pe cei din opoziție că „în pădure mulți vânători devin vânați”.

„Oamenii nu apreciază ura, nu apreciază jignirile. Aș fi vrut să veniți cu soluții. Ați devenit mult prea devreme aroganți, iar această aroganță vă va duce la pierzanie. Ne vom vedea la alegerile generale. Nu este o amenințate, este încrederea pe care ne-o dau oamenii. Nu aveți un program de guvernare. Cum vreți să guvernați această țară?”, a declarat Viorica Dăncilă în cuvântul final.